Defensie keurt budget nieuwe ballon goed, levering begin 2024

De ballon van Schaffen bleef maandenlang opgeborgen in de grote hall op het militaire domein maar enkele dagen geleden hing hij weer te blinken in de zomerzon. De reden voor die lange afwezigheid ligt bij de firma die de ballon produceerde. Zij stopten met de productie maar zij moeten ook de zogenaamde airworthiness attesteren. Dat is een technische keuring die bevestigt dat de ballon in orde is om te vliegen. De airworthiness van de huidige ballon liep af in december 2022 en kon dus niet verlengd worden. De opleidingen en onderhoudssprongen gebeuren daarom voorlopig met sprongen vanuit een vliegtuig.

De beslissing om de ballon toch weer buiten te halen heeft alles te maken met de training van het team dat de ballon bedient. Om dat veilig te laten gebeuren moeten zij voldoende routine blijven opbouwen. Het gaat dan niet enkel over de bediening van de ballon zelf maar bijvoorbeeld ook over het in- en uit manoeuvreren van de hall. Voor alle duidelijkheid, valschermsprongen vanuit de ballon kunnen absoluut niet op dit moment.

Ondertussen heeft defensie het budget wel goedgekeurd voor de aankoop van een nieuwe ballon. Producenten kunnen nog tot augustus 2023 een offerte indienen. Defensie zal de opdracht dan einde augustus 2023 gunnen. Daarna kan de productie starten. Woordvoerder van het trainingscentrum in Schaffen Marc Van Herbruggen verwacht dat de nieuwe ballon ten laatste in januari 2024 operationeel zal zijn.

Geef een reactie