Controleactie op fietsers van politiezone Hageland wil verkeersveiligheid verbeteren

Het Hageland is bijzonder populair bij wielertoeristen. Zeker tijdens de weekends rijden er vaak grotere groepen fanaten van de zoemende ketting over de glooiende wegen van de regio. Die moeten zich aan duidelijke en eenvoudige regels houden maar dat gebeurt niet altijd. Bij de politiezone Hageland hebben ze vorig weekend een opgemerkte actie gevoerd om dat reglementair kader toch even duidelijk te stellen.

Kurt Marcoen, momenteel waarnemend korpschef van politiezone Hageland, legt bij Radio 2 uit dat het aantal ongevallen met fietsers en voetgangers in mei en juni stijgt. De actie van afgelopen weekend is bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Agenten van de politiezone verbaliseerden 65 fietsers die zich niet aan de reglementen hielden. Onder hen ook een groep van 11 amateurfietsers die de regels voor het rijden in groep niet volgden. De controles van de politiezone waren gebeurden op een goed overwogen manier. De teams van de politiezone viseerden vooral de trajecten die populair zijn bij wielertoeristen maar ze hielden wel rekening met de niet altijd even goede staat van de fietspaden.

De regels waar fietsers zich moeten aan houden zijn gebaseerd op het aantal deelnemers dat samen in groep rijdt. Respect voor mekaar en begrip voor de situatie van de medeweggebruiker helpt uiteraard ook.

Tot 15 fietsers gelden de regels die in feite voor elke fietser gelden. Je gebruikt het fietspad als er eentje is. Als er geen fietspad ligt of het is in slechte staat mag je met 2 fietsers naast mekaar op de weg rijden. Als er een wagen wil voorbijsteken of kruisen, ga je even achter mekaar rijden.

Groepen van 15 tot 50 fietsers moeten het fietspad niet gebruiken maar ze mogen met maximaal 2 naast mekaar rijden. Zij mogen ook beschermd worden door een volgwagen. Die wagen moet op minstens 30 meter afstand volgen na de groep.

Vanaf 50 deelnemers moer er zowel voor als achter de groep een begeleidend voertuig zijn en er moet ook een wegkapitein mee fietsen. De begeleidende wagens respecteren een afstand van dertig meter en de wegkapitein moet aan duidelijke voorwaarden voldoen. Je kan die nalezen in het bericht van politiezone Hageland op Facebook (onderaan)

Automobilisten moeten minstens 1.5 meter zijdelingse afstand kunnen bewaren als ze fietsers inhalen buiten de bebouwde kom. In de bebouwde kom is dat 1 meter. In een fietszone of een fietsstraat mag je met de wagen geen fietsers voorbij steken.

Geef een reactie