Bronzen medaille voor Hayabusa op het WK indoor skydiven

Hayabusa, het topsportteam skydiven van defensie, blijft bouwen aan een nieuwe toekomst als de onbetwiste nummer één van de wereld. Het team met Michele Silvi, Neal Willems, Dennis Praet en Jeroen Nollet werd zonet derde in het WK formatiespringen in de windtunnel. Dat WK vond plaats in het Slovaakse Tatralandia.

Formatiespringen in de windtunnel gebeurt in een koker van 4,25 meter diameter. Daar wordt lucht doorgeblazen tegen een snelheid van 200 kilometer per uur. Het team van vier skydivers moet gedurende 35 seconden een reeks bewegingen uitvoeren. Dat wordt gefilmd en achteraf beoordeeld door een jury. In Tatralandia moesten de 19 teams 10 reeksen afwerken.

Dat de USA de gouden plak zou pakken leek al op voorhand vast te staan. Hayabusa ging dus maximaal voor zilver maar aan het einde van de competitie verraste het Franse team door alsnog naar de tweede plaats te springen. De Fransen hebben ook een vrij jong team dat volop bouwt aan de toekomst.

Hayabusa moest einde 2021 op zeer korte tijd twee sleutelpionnen vervangen in een team van amper vier atleten. Skydiven op dit hoge niveau is vooral gebaseerd op automatismen en die bouw je niet op in een paar maanden tijd. Het waren ook niet de minsten die om diverse redenen het team verlieten. De broers Andy en David Grauwels waren jarenlang de sterkhouders van Hayabusa. De vervanging van David Grauwels verliep nog vrij vlot omdat er met de Italiaan Michele Silvi een supertalent klaar stond om in te stappen. Toen vlak daarna ook Andy Grauwels stopte om naar Spanje te verhuizen wist de teamleiding dat ze tijd zouden moeten investeren om een vervanger te laten ingroeien. Met Neal Willems trok Hayabusa een groot talent aan maar er werd meteen ook naar 2024 gekeken om opnieuw op het allerhoogste niveau te kunnen meespelen.

De investering begint nu te lonen. Zowel indoor als outdoor blijft Hayabusa podiumplaatsen scoren. Er is dus nooit een echte terugval geweest. In augustus 2023 neemt Hayabusa deel aan het open WK formatiespringen outdoor in het Noorse Voss. Ze zullen op dat moment opnieuw een extra stap hebben gezet met het bijslijpen van de automatismen.

Geef een reactie