Peterstad Diest geeft scheepsbel terug na groot onderhoud van mijnenjager Lobelia

Het mijnenbestrijdingsvaartuig Lobelia kreeg afgelopen jaar een grondige onderhoudsbeurt. Het is traditie om in die inactieve periode de scheepsbel van het vaartuig te bewaren in de peterstad en dat is Diest.

Dat onderhoud is ondertussen helemaal klaar en de bel werd op vrijdag 21 april terug overhandigd aan de marine. De Lobelia kreeg niet alleen een stevige verjongingskuur maar ook een nieuwe commandant. Luitenant-ter-zee eerste klasse Marleen Van Den Eynde (4.08.1983) werd op de Grote Markt in Diest officieel aangesteld als bevelhebber van de M921 Lobelia. Dat gebeurde door vice-admiraal, plaatsvervangend Benelux admiraal en vleugeladjudant van de koning Jan De Beurme. De Beurme was een van de topmilitairen die onlangs een hogere graad kreeg in de grote bevorderingsronde van het absolute topkader bij defensie. De graad van vice-admiraal is vergelijkbaar met een driesterrengeneraal bij de landmacht.

De volledige bemanning van de Lobelia was bij de plechtigheid aanwezig. Er was ook best wat publiek opgedaagd en die mensen konden meteen kennis maken met de nieuwe uniformen van de marine. De Belgische en Nederlandse marine dragen sinds enige tijd overigens eenzelfde uniform.

De M921 lobelia in een paar cijfers

Afmetingen
Lengte: 51,50 meter
Breedte: 8,96 meter
Diepgang: 3,60 meter

Voortstuwing
Eén diesel hoofdmotor van 1371 kw

Bemanning : 36

Bewapening :2 Mi 50 mitrailleuses van 12.7 mm

Burgemeester Christophe zei in zijn toespraak dat hij fier was dat Diest het peterschap van de Lobelia heeft sinds 1989. De burgemeester ziet dat deels als de verderzetting van het rijk militair verleden van de stad.
Hij zei verder dat hij hoopte dat de overhandiging van de bel en de ceremonie voor de aanstelling van de nieuwe commandant een mooie herinnering blijft. Burgemeester De Graef wenste de nieuwe commandant en de bemanning veel succes in hun verdere operaties. Hij besloot zijn speech met de leuze van het schip: Blijf meester over jezelf, compos sui.

De laatste reeks met foto’s werden ons bezorgd door de persdienst van defensie

One comment

  • Ik heb wel een keer of 3 uitleg gegeven aan passanten over het gebeuren. Misschien zit er voor mij nog wel een carrière in als stadsgids? 😉

Geef een reactie