Engie trekt aanvraag in voor bouw van 4 windturbines in Aarschot en Tielt-Winge

Engie-Electrabel heeft de aanvraag voor de bouw van vier windturbines langs de E 314 op het grondgebied van Aarschot en Tielt-Winge terug getrokken. Dat bleek tijdens een discussie in de gemeenteraad over het coöperatief model dat voor de bouw van die turbines was opgetuigd.

Burgemeester Gwendolyn Rutten zei dat ze enigszins cynisch wordt van de situatie. Het bestuur in Aarschot staat positief tegenover de bouw van windturbines maar beseft dat die niet lukraak kunnen gebouwd worden omdat die constructies uiteindelijk ook impact hebben op de omgeving en de mensen die in de buurt ervan wonen. Om die impact te minimaliseren stelde schepen van leefmilieu Bert Van der Auwera een goed onderbouwd windplan op. In dat plan worden drie zones aangegeven waar windturbines kunnen gebouwd worden. De aanvraag van Engie voor de bouw van de nieuwe windturbines houdt rekening met dat windplan.

Het windturbineproject voorzet de bouw van 3 turbines in Aarschot en 1 turbine in Tielt-Winge, langs de E314, tussen afrit 22 (Aarschot) en afrit 23 (Tielt-Winge). In feite worden telkens twee turbines geclusterd. De twee westelijke turbines bevinden zich in een lijnopstelling ten zuiden van de E314 en in de omgeving van de Jennekensstraat in Aarschot. De twee oostelijke turbines bevinden zich in een lijnopstelling ten noorden van de E314 en de Groenweg in de omgeving van Oudenbos.
De vier turbines kunnen stroom leveren voor 10.900 gezinnen. Ze staan verder voor een CO2 besparing van 17.200 ton per jaar.

Op 21 maart 2023 organiseerde Engie een informatievergadering over het project. De vergunningsaanvraag volgde op 31 maart 2023. Het openbaar onderzoek over de bouw van de windturbines zou dan volgende maand starten en Vlaanderen zou uiterlijk in augustus 2023 een vergunning kunnen afleveren.

Dat hoeft dus voorlopig niet meer omdat Engie de vergunningsaanvraag terugtrekt. Schepen Van der Auwera leek in zijn commentaar te verwijzen naar de recente negatieve ervaringen in verband met de pogingen voor de bouw van windturbines op het grondgebied van Aarschot.

Vorige week nog vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning voor de bouw van twee windturbines in de omgeving van het industrieterrein Nieuwland aan de Gaston Geenslaan in Aarschot. De klacht bij de raad kwam van een aantal buurtbewoners maar kreeg de steun van het gemeentebestuur van Begijnendijk. Burgemeester van Begijnendijk Bert Ceulemans sprak zich zelfs publiek en duidelijk uit tegen de bouw van de turbines op die locatie. Ceulemans zegt niet tegen hernieuwbare energie te zijn maar de impact van de twee turbines op een nabijgelegen natuurgebied zou te groot zijn. De Raad voor vergunningsbetwisting zou vooral verwijzen naar de aanwezigheid van een vleermuizenpopulatie in de omgeving. Burgemeester Gwendolyn Rutten leek tijdens de gemeenteraadsvergadering eerder aan te geven dat de vergunning voor de twee turbines geweigerd werd op basis van een procedurefout. Er zou een passende beoordeling van de natuurtoets ontbreken in de aanvraag.

Gwendolyn Rutten voegde er nog een filosofische bedenking aan toe. “Er is klimaatopwarming, er is een oorlog in Oekraïne en er is een energiecrisis maar in Aarschot staat er na vier jaar nog altijd geen enkele windmolen en dat is toch ongelooflijk”, aldus burgemeester Rutten.

Je kan hieronder de presentatie van Engie over het project bekijken.

One comment

  • Is er al niet genoeg???. Het moet stoppen aub. Het is genoeg geweest.
    Het is niet normaal dat alle wind turbines tussen Lummen en Leuven langs de E314 zitten!!!
    Ik vraag me af of ze echt de impacten op het milieu en vogels hebben onderzocht… Waarschijnlijk op zijn Belgisch…

Geef een reactie