Eerste project van buurtbudgetten bijna klaar

Het stadsbestuur van Diest stelde tijdens deze legislatuur een buurtbudget ter beschikking van de inwoners. Dat is een financiële ondersteuning waarmee inwoners zelf projecten kunnen voorstellen. Het zijn ook de inwoners zelf die uiteindelijk kiezen welke projecten worden uitgevoerd.

Voor elke deelgemeente is er 50.000 euro beschikbaar. Schaffen, Deurne en Webbekom kwamen al aan bod. Dit jaar is het de beurt aan Diest-centrum en Kaggevinne om een project te kiezen. Volgend jaar volgt Molenstede nog.

Het eerste gekozen project – de speeltuin op het Oosterlindeveld in Schaffen – is intussen bijna klaar! Ook aan de andere projecten wordt verder gewerkt.

De schepenen Maurits Vande Reyde en Monique De Dobbeleer gaven vandaag een stand van zaken over de realisatie van de gekozen projecten.

Speeltuin Oosterlindeveld Schaffen

De speeltuin-picknickplaats op het Oosterlindeveld kreeg 1007 stemmen van de Diestenaars en kwam in 2021 als eerste winnaar uit de bus. In april 2023 werden de speeltoestellen geplaatst. Het gras werd ingezaaid en moet nog even groeien. In juni is de speeltuin klaar voor gebruik. Het project werd voorgesteld en opgevolgd door het oudercomité van de gemeentelijke basisschool in Schaffen.

Meet & Greet Vleugt

Met 833 stemmen veroverde de Meet & Greet in 2021 de tweede plaats. Omdat de speeltuin op Oosterlindeveld niet de volledige 50.000 euro zou gebruiken, werd ervoor gekozen dit project ook te realiseren. De verenigingen Vleugt hebben de handen in elkaar geslagen met LEADER om de groene ontmoetingsplaats uit te voeren. De omgevingsvergunning werd intussen aangevraagd door LEADER. De doorlooptijd van die vergunning bedraagt minstens 6 maanden. De realisatie van het project zou dus mogelijk zijn in het najaar van 2023.

Open Hamelterre Deurne

In Deurne kozen 217 stemmers in 2022 voor een ontmoetingsplaats op de Hamelterre. De aannemer is vastgelegd en de bestelling van het materiaal werd geplaatst. Afhankelijk van de levertijd van de materialen zou de uitvoering in de zomer van 2023 kunnen plaatsvinden.

Webbekomse Wonderwei

Met 267 stemmen werd de Webbekomse Wonderwei de winnaar van het buurtbudget in Webbekom. De subsidieovereenkomst werd afgesloten en een eerste subsidieschijf werd gestort. De indieners van het project hebben intussen een tuinarchitect onder de arm genomen. Een omgevingsvergunning moet nog aangevraagd worden. De uitvoering van het project zal dus ten vroegste voor het voorjaar van 2024 zijn.

Diest-centrum en Kaggevinne (2023)

Inwoners kunnen nog tot eind april projecten voorstellen voor Diest-centrum en Kaggevinne. Voor Diest-centrum werden tot nu toe 13 ideeën ingediend. Voor Kaggevinne zijn er 3 voorstellen. In juli en augustus kunnen alle inwoners van Diest een stem uitbrengen voor een project naar keuze.

Werden geen winnaar, maar worden wel opgepikt

One comment

  • Briers Ghislain

    Weer een truukje om stemmen te kopen op kosten van de belastingbetaler en op weinig gecontroleerde manieren cadeau’s uit te delen aan de juiste ” vrienden ” .

Geef een reactie