Femma Diest ijvert voor gelijke porties … in huishoudelijke taken

In nogal wat steden en gemeenten waren er op woensdag 8 maart een reeks acties in het kader van Vrouwendag. Bij Femma Diest gingen ze echter op zondag 5 maart al aan de bak.
Femma Diest is een bijzonder actieve organisatie met een zeer breed en frequent aanbod aan activiteiten. En ze vieren regelmatig feest! Dat vinden ze belangrijk bij Femma. Het moet namelijk ook plezant blijven
Met dat zeer breed aanbod willen ze bij Femma Diest zoveel mogelijk vrouwen van alle leeftijden en categorieën bereiken. Vandaar ook het idee om een Open Dag in het kader van Vrouwendag op zondag al te plannen. Allicht kan je in het weekend meer vrouwen motiveren om wat tijd in te ruimen.

Die laatste zin brengt ons naadloos bij het thema van die Open Dag. Gelijke porties! Iedereen heeft recht op vrije tijd, hoorde ik Marita Abas later zeggen. Zij is een zeer actief lid van Femma in Diest maar ook lid van de raad van bestuur van Femma nationaal. Ze startte de zondagochtend met een debat over de gelijke verdeling van huishoudelijke taken in een gezin. Dat blijkt in een aantal situaties nog steeds geen evidentie, al beklemtoont Marita toch dat er evolutie is.

In de namiddag werd zaal Ons Tehuis een onwaarschijnlijk gezellige pleisterplaats met allerlei creatieve workshops, koffie, frisdrank en pintjes en met een knap activiteitenprogramma voor de kinderen. Die workshops evolueerden al snel naar toffe tafelmomenten waar de deelnemers mekaar tips en advies gaven. Self supporting, om het met een trendy Engelse term te zeggen.
Er druppelen ook wat mannen binnen. Goed dat zij tonen dat gelijke rechten voor vrouwen geen inhoudsloze slogan is.

Algemeen coördinator van Femma Diest Gilberte Appeltans toonde dat vrouwen geboren multitaskers zijn. Ze startte de workshop patroontekenen op terwijl ze ons tegelijkertijd duidelijk maakte hoe ze bij Femma blijven ijveren voor gelijke rechten voor vrouwen. Of ze dat ook even in een interview wilde uitleggen? Natuurlijk kon dat. Er stonden meteen wat dames klaar om de coördinatie van de workshops even over te nemen. Want zo werkt dat bij Femma. Samen op de barricaden.

Enfin. Ik was wel onder de indruk van zoveel impact. En die verbazing bleef opborrelen. Een tafel met breiende dames van zowat alle leeftijden leek mij een prima afsluiter. Ik geraakte aan de praat met Maria Cuppens. Zij wist alles over breien, naaien en waarom ze dat bijna blind kan uitvoeren. Mijn zoon is vijftig, zei ze in de loop van het gesprekje. Ik moest even mijn evenwicht verplaatsen. Ik dacht echt dat Maria zelf een dynamische vijftiger was. Ze bleek ergens in de zeventig te zijn. Als het van Femma Diest afhangt komt dat overigens geheel terecht wel goed met die gelijke rechten voor vrouwen.

FEMMA DIEST
VROUWENDAG
PRAATCAFE | WORKSHOPS

GILBERTE APPELTANS
ALGEMEEN COORDINATOR
FEMMA DIEST

MARITA ABAS
RAAD VAN BESTUUR
FEMMA NATIONAAL

MARIA CUPPENS
FEMMA DIEST

One comment

  • briers ghislain

    Ik ben als man vrij bedreven in huiselijke taken . maar als t per sé gelijk moet , mag mijn vrouw ook eens een halve dag onder de spoelbak kruipen als er een lek is , of de wc pot losvijzen als de Wc verstopt is . Ik zal het hele huis wel dweilen ondertussen . Of is die ” gelijkheid in taken ” alleen voor overbetaalde hoogopgeleiden die werkvolk waar ze op neerkijken onderbetaald hun vuil werk laten doen ?

Geef een reactie