Bjorn Serre is de nieuwe koning van de Hanekappers op de Keiberg

De Keiberg opent ieder jaar een reeks van vier carnavalstoeten in Scherpenheuvel-Zichem. Die stoet is eigenlijk een lang uitgesponnen intro naar de hanekap. Een traditie waarvan wij vermoeden dat ze al bestaat van 1870. Dat is althans het jaartal dat op de ledenbadge van de carnavalsvereniging staat.

Het principe is simpel. Er wordt een weliswaar dode haan begraven op een veldje tegenover café Welkom, het stamcafé van de vereniging. Enkel de hals van het dier blijft zichtbaar boven de grond.
In dat café hebben de leden van de hanekappers een spaarkas. Elk lid heeft een nummer en ze worden in die volgorde opgeroepen voor de kapping. Meedoen is niet verplicht en veel hanekappers zijn ondertussen al aan een lange carnavalsnacht begonnen en horen die oproeping dus niet eens. Maar er zijn altijd wel een paar tientallen leden die hun kans wel eens willen wagen. Er komt ook wel wat strategie bij kijken. Een aantal mensen willen wel mee kappen maar koning worden vraagt heel wat engagement en beschikbaarheid. Er wordt dus al eens bewust naast de hals van het dier gekapt. Dat kappen gebeurt overigens met een blinddoek op. Het publiek wordt geacht om de kappers de juiste richtlijnen te geven.

Bjorn Serre heeft die richtlijnen duidelijk goed geïnterpreteerd. Hij kapte met zijn tweede poging de kop van de haan af. Bjorn woont zelf op de Keiberg en hij was erg geëmotioneerd door verkiezing. Hij probeerde al zeven jaar om koning te worden van de de Hanekappers en dat is nu eindelijk gelukt. Bjorn koos Rik Crets als zijn kapitein. Een man met een pak nuttige ervaring.

Niet eens toevallig konden wij het moment van de kapping filmen

One comment

Geef een reactie