RLNH plaatst twee broedpalen voor ooievaars aan de Maagdentoren

In de directe omgeving van de Maagdentoren zijn twee broedpalen voor ooievaars geplaatst. Eén van die palen staat op amper een twintigtal meter van het picknickpunt op de oude spoorweg. De andere paal staat wat verder in het Zichems Broek maar ook die is nog relatief duidelijk zichtbaar vanop de wandelweg op de vroegere spoorweg.

De palen worden later nog aangekleed met poëtische teksten.

Vorig jaar kondigde Wim Boonen van het Regionaal Landschap Noord-Hageland aan dat zij tien extra broedpalen zouden plaatsen. Die worden verspreid over Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo. Hij verklaarde toen ook dat het de bedoeling was om de palen nog in het voorjaar van 2023 te installeren. Op die manier kunnen de vogels bij hun terugkeer na de winter al gebruik maken van die broedpalen. Die terugkeer gebeurde de voorbije jaren al erg vroeg. Midden februari werden vorig jaar al ooievaars opgemerkt in Vlaanderen.

Een ooievaar heeft behoefte aan een zeer uitgestrekt gebied om voedsel te verzamelen. De Demerbroeken zijn alvast erg geschikt. Ooievaars eten grote insecten, kleine zoogdieren en amfibieën zoals hagedissen, slangen en muizen. 

De installatie van de tien broedpalen krijgt steun van de provincie Vlaams-Brabant. Het ganse project zal zo’n 30.000 euro kosten.

One comment

Geef een reactie