Regeling voor vorstschade aan bieten

De schade door de plotse vorst en de daaropvolgende abnormaal warme temperaturen in december van 2022 is begroot en er is ook een regeling uitgewerkt voor de getroffen landbouwers.

De bieten die al gerooid waren maar nog aan de rand van de akkers lagen hebben een uitval van ongeveer 6%. De bieten die nog op de akkers stonden en dus nog niet gerooid waren zijn allemaal verloren. Voor de bietentelers van Tiense Suiker is dat verlies nog beperkt tot ongeveer 50 hectare. Voor de telers van Iscal is dat aandeel veel hoger. Zo’n 850 hectare zijn daar verloren gegaan. Iscal had een capaciteitsprobleem en daardoor was de oogst vertraagd.

Bij Tiense Suiker raden ze de landbouwers aan om de bieten die nog in de akkers steken, te frezen en onder te ploegen. De fabriek heeft geprobeerd om die bieten nog te verwerken maar dat bleek niet mogelijk. Iscal volgt dat advies.

De schade voor de landbouwers komt in de buurt van 3 miljoen euro. Zeventig procent daarvan wordt gedragen door de fabrieken. De resterende dertig procent komt van een solidariteitsfonds van de landbouwers zelf. De vergoedingen worden wel nog afgewogen aan de stiptheid van de landbouwers. Wie voor 6 januari moest leveren en dat nog niet gedaan had krijgt wat minder vergoeding.

Geef een reactie