Verpleegkundige Hellen Tielemans wint Vlaamse scriptieprijs met app voor ambulanciers

Enkele weken geleden kon je op onze site het verhaal lezen van Hellen Tielemans, de verpleegkundige uit Diest die een app bedacht waarmee ambulanciers sneller en beter kunnen communiceren met het ziekenhuis. Ze werd genomineerd voor de Vlaamse scriptieprijs en gisteren werd bekend gemaakt dat Hellen die prijs ook wint. Vlaams minister van Wetenschap Jo Brouns overhandigde haar ondertussen een cheque van 2500 euro.

De scriptie van Hellen Tielemans werd gekozen uit in totaal 357 inzendingen.

Gouden uur

Het eerste uur na een ongeval wordt het ‘gouden uur’ genoemd. Wanneer hulpdiensten binnen dat uur goed handelen, is de kans op overleving het grootst. Helaas gaat men niet altijd spaarzaam om met die kostbare tijd. De communicatie tussen ziekenwagen en ziekenhuis kan veel beter, merkte Tielemans nadat ze een training volgde als ambulancier. Ambulanciers moeten snelle en juiste beslissingen nemen om een leven te redden. Daarbij komt ook nog de grote administratieve verantwoordelijkheid van het verzamelen en doorspelen van gegevens van de patiënt.

Elke seconde telt

En nét daar wringt het schoentje. Ziekenwagens komen vaak onaangekondigd aan bij het ziekenhuis, dat niet voorbereid is op de komst van de patiënt. Ambulanciers hebben dan meestal geen tijd om alle patiëntengegevens door te geven. Wanneer elke seconde telt, is dat uiteraard van cruciaal belang.

App

Om de communicatie tussen ambulances en het ziekenhuis te verbeteren, werkte Tielemans aan een applicatie. Zo moeten ambulanciers de patiëntengegevens enkel in de app ingeven, die ze dan automatisch naar het ziekenhuis stuurt. Die digitale ondersteuning is belangrijk volgens Hellen Tielemans. Als ambulanciers gegevens uit hun hoofd doorgeven blijkt dat slechts 33% ervan correct is. Met digitale ondersteuningsmiddelen wordt dit liefst 99%.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Jo Brouns noemde tijdens de prijsuitreiking de oplossing die verpleegkundige Hellen Tielemans aanreikt, een mooi voorbeeld van heel wat sterke en inspirerende innovaties in de zorgsector.

Hellen Tielemans liet de app na haar studies niet links laten liggen. Zo startte ze met steun van Start It @KBC haar eigen bedrijf om haar applicatie op de markt te brengen. Op dit moment is het prototype klaar. Ze hoopt binnen een jaar een versie te vervolledigen waarmee ambulanciers in de praktijk al aan de slag kunnen gaan.

Geef een reactie