Vanuit vier windstreken over pelgrimswegen naar Scherpenheuvel

In Scherpenheuvel komt het bedevaartseizoen de volgende dagen helemaal onder onder stoom en dat krijgt vanaf dit jaar een heel nieuwe invulling. Interleuven heeft, samen met een aantal partners vier oude pelgrimswegen hersteld, eentje vanuit iedere windstreek. De pelgrimswegen vertrekken vanuit Landen, Diest, Herselt en Tremelo.
Op zondag 24 april worden die voor de eerste keer ingewandeld. De ganse dag zullen groepen en individuele bedevaarders over de vier pelgrimswegen naar Scherpenheuvel trekken. Om 16.45 uur is er een gezamenlijk moment aan de basiliek.
In Scherpenheuvel halen ze voor de gelegenheid een wel zeer oude traditie van onder het stof. In de omgeving van de basiliek kan je opnieuw kaarskatten ontmoeten. Voor wie dat fenomeen niet kent, kaarskatten waren in het zwart geklede vrouwen, die in de omgeving van de basiliek, kaarsen verkochten aan de pelgrims.

Je kan hieronder naar een podcast luiteren over het project “Langs bedevaartwegen naar Scherpenheuvel”. Met schepen van patrimonium Kris Peetermans en deskundige erfgoed bij Interleuven Nina Van Meerbeeck.
De podcast duurt 33 minuten en 34 seconden.

El camino de Scherpenheuvel

Het project “Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel” speelt in op een aantal trendy hypes. Wandelen is om welgekende redenen bijzonder populair geworden en als je dan toch de wandelschoenen aantrekt kan je er net zo goed een specifieke bestemming voor uitkiezen. Veel voetgangers die naar Scherpenheuvel trekken, doen dat deels vanuit sportieve, deels vanuit religieuze overwegingen. Kilometers op de teller is goed voor je fysieke conditie. Even langs lopen in de basiliek en een kaarsje branden in de kaarsenkapellen geeft dan weer mentale rust.

Voettochten naar beroemde bedevaartplaatsen zijn overigens niet nieuw. El Camino de Santiago is allicht de meest bekende maar ook in Scandinavië en Groot-Brittanië zijn heel bekende voorbeelden.

Het project van Interleuven wil Scherpenheuvel mee in dat bekende lijstje schuiven. Wie één van die tochten onderneemt krijgt daar een bewijs van, meestal onder de vorm van een soort paspoort dat onderweg wordt afgestempeld. Zo’n pelgrimspaspoort is voortaan ook beschikbaar voor de bedevaarders die één van de pelgrimswegen naar Scherpenheuvel afleggen. Je kan die paspoorten ophalen in de toeristische diensten van de betrokken gemeenten. Het startstempeltje heb je daar al binnen. Het bewijs dat je er ook geraakt bent krijg je vervolgens in Scherpenheuvel.

Voorlopig heeft dat pelgrimspaspoort vooral een symbolische waarde maar het heeft ook economisch potentieel. Wie bijvoorbeeld naar Compostella trekt, kan in bepaalde hostels goedkoper overnachten als je een pelgrimspasje kan tonen. Dat potentieel kan in een latere fase ontwikkeld worden.

Trage wegen

De pelgrimswegen volgen in principe de oude routes die de bedevaarders vroeger namen maar op een aantal plaatsen worden de trajecten over trage wegen geleid.
Bij Interleuven hebben ze maximaal gebruik gemaakt van trage wegen die reeds bestonden. Dat heeft het bijkomend voordeel dat die vaak al uitgerust zijn met straatmeubilair dat bedoeld is voor wandelaars.

Bordjes

De vier pelgrimswegen werden uitgerust met bordjes die aangeven dat je nog steeds op het juiste pad bent. Er staat een gestilleerd beeld van de basiliek op waar een paar paden naartoe leiden. De routes zijn verder downloadbaar op de website http://www.pelgrimswegen.be

De route vanuit Diest vertrekt in het centrum van de stad aan het Stadsmuseum De Hofstadt, Grote Markt 1, 3290 Diest. De route is 8 kilometer lang.
Op zondag 24 april is er een groepsvertrek om 14 uur. Wie individueel wil wandelen kan vrij vertrekken tussen 13 uur en 17 uur.

De route vanuit Herselt vertrekt aan VTC de Mixx, Asbroek 1H, 2230 Herselt. Deze wandelroute is 14 kilometer lang.
Op zondag 24 april is er een groepsvertrek om 13 uur. Je kan vrij vertrekken van 9 uur tot 15 uur.

De route vanuit Landen vertrekt vanuit Brasserie De Rietgors, Attenhovenstraat 207, 3404 Attenhoven (Landen). Deze route is 40 kilometer lang en dus best wel pittig.
Op zondag 24 april is er een groepsvertrek om 6 uur. Je kan individueel vertrekken tussen 6 uur en 8 uur.

De route vanuit Tremelo vertrekt aan het Damiaanmuseum, Pater Damiaanstraat 37, 3120 Tremelo. Dit traject is 34 kilometer lang.
Op zondag 24 april is er een groepsvertrek om 7 uur en je kan individueel vertrekken tussen 7 uur en 10.30 uur.

Vanuit Rillaar en Waanrode starten twee mini-pelgrimstochten. In Waanrode kan je tussen 11 en 14 uur vvrij vertrekken aan Cafetaria Sporthal De Vruen, Grote Vreunte 57b, 3473 Waanrode (Kortenaken). Het traject is 12 kilometer lang. In Rillaar is er een vrij vertrek tussen 12 uur en 15.30 uur aan het kruispunt Leuvenseweg – Oudebaan, 3202 Rillaar.

Geef een reactie