Verschillende opvatting over de organisatie van Buitenspeeeldag in de regio

Woensdag 20 april is ondertussen een synoniem geworden voor Buitenspeeldag. Alle Vlaamse televisieschermen gaan vandaag op zwart. In Diest organiseren het stadsbestuur en de provincie Vlaams-Brabant de grootste Buitenspeeldag die er in de stad ooit geweest is. Alle activiteiten worden geconcentreerd op het Provinciedomein Halve Maan.
Met springkastelen, hindernisbanen, volksspelen, dj’s, beachparty, verhalentent en sportdemo’s is op de evenementenweide alles aanwezig voor een namiddagje ongestoord ravotten. Er is ook een photobooth, tattoo-artiesten en grimekunstenaars.

De activiteiten starten om 12 uur, dus na school kan het spelplezier meteen van start gaan. Er zijn zelfs foodtrucks om de honger te stillen. De activiteiten van de Buitenspeeldag eindigen om 17 uur.

Meer info vind je op www.diest.be/buitenspeeldag.

Gedecentraliseerde aanpak in Scherpenheuvel-Zichem

In Scherpenheuvel-Zichem kiezen ze voor een radicaal andere organisatie. De activiteiten worden er zoveel mogelijk gedecentraliseerd en de kinderen krijgen het advies om vooral in de eigen buurt te gaan spelen.

Je kan terecht op deze locaties:

 • De Keyt Messelbroek: klimmuur, bugeetrampolines, springkasteel, 2 versus 2 fietsen, doelschieten, katapultschieten en karate-initiatie van Shotokan karataclub
 • De Hemmekes Zichem: Archery tag, mobiele kinderboerderij, reuze bellen blazen, sjorren met KSA Scherpenheuvel en een springkasteel
 • Sporthal Scherpenheuvel: pannakooi en workshop streetsoccer, circusinitiatie met Twist vzw, petanque-initiatie, crossfit en Ipitupbank, springkasteel en basket-parcours met basketclub Clem Scherpenheuvel
 • Parking Den Hulst: Go-carts, crazy trikes en gekke fietsen parcours, stokkenvangspel, springkasteel
 • BS ‘t Steltje: Skate-initiatie van 13u tot 15u, doorlopend voetbalinitiatie met HO Testelt
 • BS De Vlindertuin: Leesmobiel, bewegingsparcours in de turnzaal en drankjes van de ouderraad
 • BS Den Hulst: Allerlei buienspelen (estafette, bouwblokken, reuze vier op een rij, …), drankjes en versnaperingen –
 • BS OLV Scherpenheuvel: spelen op de kleine speelplaats
 • Speel- en skateterreinen: In de stad zijn er verschillende speel- en skateterreinen, ook hier kan je jezelf volop uitleven.
Klassieke opbouw in Bekkevoort

In Bekkevoort kan je opnieuw terecht op sportpark De Heide. De jeugd- en sportdienst kiezen er voor de opbouw die al eerder succesvol was. Er zijn stormbanen, springkastelen, een klimmuur, basejumps, bumperball en een afgescheiden kleuterzone.

Thematische aanpak in Aarschot

In Aarschot organiseren ze een buitenspeeldag met als thema aarde, water, vuur en lucht. Er zijn activiteiten in het centrum van Aarschot, in Rillaar en in Wolfsdonk.

 • Centrum Aarschot: hier kan je fietsen door het water, spelen met waterschieters en reuze bellen blazen. Er worden springkastelen opgebouwd, er is een grimestand en een afgescheiden speeltuin voor kleuters en peuters. 
 • In het stadspark kunnen de kinderen minigolfen of een blotevoeten pad uitproberen. Je kan de klimtoren bestormen, een touwenparcours afleggen en ook hier staan een aantal springkastelen en verschillende (bal)spelen. 
 • In de Veerlestraat in Wolfsdonk vind je trampolines, parachutespelletjes, springkastelen, een boogschietstand, grime en een pop-up touwenparcours.
 • Op Kortakker in Rillaar (chiroheem) kan je bumperballen en zelf leren vuur maken. Er is ook een vuurballenrun e uiteraard staan ook hier een aantal springkastelen.

Alle andere info over Buitenspeeldag vind je hier: https://www.buitenspeeldag.be/

Geef een reactie