Herbestemming militaire domeinen in Glabbeek is modelproject

Er is opnieuw een belangrijke stap gezet in de herbestemming van de vroegere militaire domeinen in Glabbeek. Op donderdag 2 december werd de nieuwe gemeenteloods officieel geopend.

Het gebouw kreeg een nieuw geïsoleerd dak, de wanden werden gezandstraald en met hout bekleed en er hangen nieuwe poorten. Aan de binnenzijde werd een volledig nieuw magazijn, een kantoor en een refter voor de dienst openbare werken ingericht. Op het gemeentelijk domein wordt nog een nieuwe ruime parking aangelegd en de wegeninfrastructuur wordt volledig vernieuwd en voorzien van openbare verlichting en camerabewaking.

Aan de achterzijde van de nieuwe gemeenteloods komen zoutsilo’s met een laadkade waar de vrachtwagens van de gemeentelijke strooidienst veel makkelijker en sneller kunnen laden tijdens de strooirondes in de winter. Er komt ook een wasstraat voor de voertuigen van de gemeente.

De totale kostprijs voor de verbouwing van de infrastructuur tot moderne gemeenteloods met nieuwe kantoren en refter is 450.000 euro.

De gemeente Glabbeek kocht het oude militair domein aan in 1987. Tot 2012 gebeurde er niks mee. De oude legerloodsen zaten ook tjokvol asbest. Burgemeester Peter Reekmans en zijn Dorpspartij maakten een prioriteit van het dossier waarbij een duurzame renovatie en het asbestvrij maken van de oude legerloodsen belangrijke elementen waren.

In een van de andere gebouwen op het terrein werd eerder al Hangaar 44 ondergebracht. Dat is een polyvalente evenementenhal voor recepties, feesten, fuiven, concerten, optredens, bedrijfsseminaries, sportactiviteiten en beurzen. De zaal is modulair opgebouwd en bestaat uit drie compartimenten voor ieder ruim 500 personen. Die kunnen apart gehuurd worden. Er is een keuken en een koelcel aanwezig.

Het absolute paradepaardje van het domein moet het nieuwe zorgpark van Salvator welzijnscentra en Curam Domi worden. Het zorgpark van liefst 14.000 m² groot gaat een medisch gezondheidscentrum en 140 verblijfseenheden voor tijdelijk herstelverblijf, begeleid wonen en zorgwonen omvatten. In het hoofdgebouw aan de voorzijde komt een postrevalidatiecentrum, een gehoorcentrum, een oogkliniek, een verpleegpost met wondzorgcentrum, een dagopvang van Ferm, een medische hulpmiddelenwinkel en een brasserie met sociaal restaurant in samenwerking met het OCMW van Glabbeek. De bouw ervan gaat ongeveer 2 jaar duren.

Ondertussen werd op het terrein een pop-up geopend van het postrevalidatiecentrum. Het postrevalidatiecentrum werkt met een staprobot en innovatie technologieën voor bewegingsondersteuning en valpreventie voor onder meer oncologische, neurologische, orthopedische en Covid-19 revalidatie. De pop-up in Glabbeek zal volledig coronaproof zijn omdat ze kunnen werken op een oppervlakte van maar liefst 1.500 m² waardoor ook meer patiënten op kortere termijn kunnen behandeld worden. Hiermee is het zorgpark in Glabbeek, na het ziekenhuis AZ Herentals de tweede locatie in Vlaanderen dat een hoogtechnologisch postrevalidatiecentrum krijgt in samenwerking met de vzw To Walk Again van Marc Hermans.

Geef een reactie