Kaarskensprocessie kleurt wit als teken van hoop – mondmasker wordt verplicht

De pandemie zorgde er vorig jaar voor dat de kaarskensprocessie niet kon doorgaan. Dit jaar wordt die eeuwenoude afsluiting van het bedevaartseizoen wel opnieuw georganiseerd maar helemaal hetzelfde zal het ook nu nog niet zijn.

Burgemeester Manu Claes en de veiligheidscel van Scherpenheuvel-Zichem kondigen extra veiligheidsmaatregelen aan die een logisch gevolg zijn van de maatregelen die het overlegcomité eerder al bekend maakte.

Op zondag 7 november wordt er op en rond de site van de basiliek een zone afgebakend waar het mondneusmasker verplicht is.  Het gaat over volgende zone:

  • Basilieklaan vanaf de fontein in het centrum richting basiliek 
  • Het Albertus- en Isabellaplein 
  • De site van de basiliek 
  • Vanaf het kruispunt Diestsestraat – Valleistraat richting basiliek 
  • Vanaf het kruispunt Valleistraat – Brouwerijstraat richting basiliek 
  • Vanaf het kruispunt Cobergerstraat – Isabellaplein richting basiliek 
  • De Noorder- en Zuidervest

Het dragen van een mondneusmasker is op 7 november ook verplicht tijdens de eucharistieviering in de Mariahal (10 uur) en tijdens het lof (15 uur) en de afsluitende vespers in de basiliek (omstreeks 17 uur). Tenslotte wordt er sterk aanbevolen aan bezoekers om steeds anderhalve meter afstand te bewaren.

Witte sjaals als teken van verbondenheid

Het is de 392ste editie van de kaarskensprocessie en die zal in het teken staan van de coronapandemie. Pastoor-deken Luc Van Hilst wil de processie wit laten kleuren als teken van hoop op betere tijden. De deelnemers aan de ommegang zullen meer dan vierhonderd kaarsen dragen en ze dragen ook een witte sjaal als teken van verbondenheid met allen die lijden onder de pandemie, maar ook als dank en aanmoediging voor allen die zorgen voor anderen in deze tijd.

In 2019 zag de kaarskensprocessie er zo uit (foto’s in lage resolutie)

Geef een reactie