Reveilconcert met troostmoment op 1 november in Diest

Op maandag 1 november herdenken we onze overleden familie en vrienden. De vzw Reveil geeft die herdenking al een aantal jaren op een aantal plaatsen extra cachet. Ook Diest stapt mee in het concept.

Reveil bouwt aan een warmere rouwcultuur voor Vlaanderen. De vzw ontwikkelde een aantal eigen concepten die je kan boeken maar ze reiken ook ideeën en modellen aan waarop lokale besturen zich kunnen inspireren om van 1 november een speciale dag te maken. De bedoeling is om bij zonsondergang een moment van muziek, poëzie en lokale levensverhalen in te lassen.

Dit jaar stapt het stadsbestuur van Diest voor de eerste keer mee in het concept. Reveil wordt georganiseerd op de begraafplaats aan de Vervoortplaats maar er is op voorhand ook een troost- en ontmoetingsmoment op de Troostplek aan de Sint-Jansruïne. Die plaats van rust en troost werd vorig jaar permanent ingericht in het kader van PlantTroost van Ferm. Tussen 14.30 en 16.30 uur organiseert de Stad er een ontmoetingsplek, waar inwoners bij elkaar troost kunnen vinden en verhalen kunnen delen met een kopje koffie of thee. Het troostmoment wordt begeleid zangeres Kathleen Vandenhoudt en oud-stadsdichter Thomas Goyvaerts.

De aanwezigen krijgen de tekst van het gedicht over de Troostplekken en een kaars. De mensen van Ak’cent zorgen voor vlaggetjes. Die kan je ophangen bij de Troostplek of je kan ze mee nemen naar de begraafplaats. Vanaf 16.30 uur is er namelijk een troostwandeling met kaarsen naar het Reveilconcert.

Op de begraafplaats zorgen de leerlingen van de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord (HAMW) voor tekst en beeld, het strijkkwartet Passion4Strings speelt kamermuziek en Ak’Cent zorgt ook hier voor kleurrijke vlagjes. Op die vlaggetjes kunnen mensen een boodschap aan hun overleden geliefden schrijven.

Praktisch

Op voorhand inschrijven voor beide evenementen is niet nodig.

Programma:

–      14.30 uur: Ontmoetingsmoment Troostplek Sint-Jansruïne, Sint-Jansveld

–      16.30 uur: Kaarsjeswandeling naar het Reveilconcert aan begraafplaats Diest, Vervoortplaats

–      17 uur: Reveilconcert met muziek en poëzie

–      18 uur: Einde

Je kan deze activiteit ook terug vinden op onze pagina “Uit uw kot”

Geef een reactie