20.000 roze badeendjes op de Demer om strijd tegen borstkanker te ondersteunen

Vanmorgen maakte Jürgen Vanpraet, managing director van Think Pink Europe, bekend dat de allereerste Europese Pink Duck Race op zondag 19 december in Diest zal georganiseerd worden. Het is de bedoeling om 20.000 roze badeendjes over de Demer te laten dobberen. Al die eendjes hebben een uniek nummer. Wie het winnende eendje geadopteerd heeft, mag een gouden badeend ter waarde van 5000 euro ophalen.

Een badeendje adopteren kost 5 euro. Je kan dat meteen online regelen op www.pinkduckracebelgium.com

Je kan verder lezen na de afbeelding

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. 1 op 8 vrouwen wordt er mee geconfronteerd. In Europa zijn dat ieder jaar 500.000 diagnoses. 125.000 patiënten overlijden ieder jaar aan de ziekte. Om de strijd tegen deze ingrijpende aandoening succesvoller te maken is wetenschappelijk onderzoek nodig maar daar is veel geld voor nodig. Die fundraising is een van de opdrachten van Think Pink Europe.

Volgens schepen van Welzijn Monique De Dobbeleer wil Diest solidair zijn met de vele vrouwen die vandaag te kampen hebben met borstkanker. Borstkanker is een aangrijpende diagnose. Het verandert niet alleen je eigen leven maar ook dat van de mensen om je heen.

Dat bleek duidelijk uit twee getuigenissen van vrouwen die zelf ook geconfronteerd werden met borstkanker. Chris Cauberghs vindt het storend dat mensen het woord kanker zelfs niet durven benoemen. Of men durft sowieso niet te praten, niet bellen, niet vragen hoe het gaat. Kanker wordt benoemd als ‘die ziekte’ of  ‘die erge ziekte’. Of nog erger ‘het K-woord’. Als er al een K-woord op haar hoofd staat, is dat de K van Kracht, getuigde Chris. “Mijn hoofd is heel sterk. Ik heb de brute pech dat mijn lichaam niet kan volgen.”

Ook Hülya Gunaydin Kocaklioglu getuigde over haar strijd tegen borstkanker. Hülya is een monument in Diest. Ze is een vrouw met impact en een voorvechtster van vrouwenrechten. Weinige mensen weten dat ze kanker heeft gehad. Ze kreeg de diagnose toen ze 38 was. Ondertussen zijn we 13 jaar later maar Hülya blijft nog steeds last hebben van vermoeidheid. “Als ik opnieuw borstkanker krijg, is die welkom”, verrast ze. “Kanker overkomt je en discrimineert niet. Iedereen kan ziek worden, jong of oud, man of vrouw. Daarom is het belangrijk dat je mentaal sterk blijft staan en de ziekte omarmt als compagnon, die je niet weerhoudt om te lachen en van het leven te genieten.”

Algemeen Directeur van het AZ Diest, Ilse Van Asbroeck, benadrukte tijdens de presentatie dat het belangrijk is om geen signalen te negeren. Tijdens de covid-crisis hebben veel mensen doktersbezoek of een raadpleging in het ziekenhuis uitgesteld. Dat kan nochtans in veilige omstandigheden en het kan veel ellende voorkomen.

Voormalig volleybalspeelster van de Yellow Tigers, Frauke Dirickx, is als vertegenwoordiger van volley Vlaanderen de ambassadeur van het project. In Europa is volleybal de teamsport met de meeste vrouwelijke deelnemers. Frauke benadrukte dat bewustmaking ook voor jonge sporters die elke dag met hun lichaam bezig zijn, cruciaal is.

De organisatie van een dergelijk event heeft nood aan operationele ervaring. Daarom zetten de leden van Lions Club Diest hun schouders mee onder het initiatief. Zij hebben al twee keer succesvol een eendjesrace georganiseerd en ze beschikken dus over de knowhow om dit op een keurige manier af te ronden.

Think Pink Europe denkt ook aan het milieu. Na de race wordt er geen enkel eendje achtergelaten. Die worden namelijk hergebruikt voor de volgende Pink Duck Race.

Geef een reactie