Intensief vliegverkeer boven Schaffen te wijten aan achterstand opleiding para’s door slecht weer

We kregen de laatste paar weken opmerkelijk veel militair vliegverkeer boven het Hageland. De C-130 en A400M komen vaak meermaals per dag overgevlogen om een dropping van troepen of materieel uit te voeren. Wij vroegen woordvoerder van het trainingscentrum voor para’s in Schaffen Marc Van Herbruggen naar een verklaring voor die plotse activiteit.

Kandidaat para-commando’s moeten eerst 5 vliegtuigsprongen maken die toelaten om uiteindelijk hun A-brevet te halen. Vorige maand was het weer te slecht om deze militairen in opleiding te laten springen. Er moeten nu twee groepen die achterstand ophalen maar dat komt bovenop de opleidingen die nu gepland staan. Daardoor moet er wat meer gevlogen worden.

Het was een aantal mensen opgevallen dat er ook een Nederlandse C-130 actief was boven de regio. Dat heeft te maken met het statuut van Schaffen als trainingscentrum voor de Benelux. Ook de Nederlandse en de Luxemburgse paracommando’s halen hun brevetten in Schaffen.

De merkwaardige passage van vorige week waarbij de C-130 en de A400M samen op zeer lage hoogte meerdere cirkels draaiden boven de omgeving van Schaffen was louter een training voor de piloten met zogenaamde droge drops.

Vorige maandag 19 juli is in Schaffen ook de opleiding para-junior begonnen. Die duurt tot vrijdag 30 juli.  Aan de jeugdstage nemen 60 Nederlandstalige en 59 Franstalige jongeren deel. Zij zijn geselecteerd op basis van een fysieke ingangstest.  Ze krijgen in principe de eerste week een grondtraining om de tweede week vier parachute sprongen uit te voeren uit een ballon vanaf een hoogte van 300m. De para-juniors springen dus niet uit een vliegtuig.

De groep ligt wat voor op het schema want vanaf morgen, vrijdag 23 juli, starten de eerste cursisten met hun eerste sprong.

De laatste para-junior stage ging door in 2019. In 2020 werd de opleiding afgelast door covid-19. De jonge cursisten werden tijdens dat jaar persoonlijk begeleid door bevelhebber van het trainingscentrum majoor Erwin Van der Heyden.

2 comments

Geef een reactie