Lokale imkers bevestigen stijgende verkoop van honing

De consumptie van honing is tijdens de pandemie gestegen met 17%. Dat bevestigt Meli, de grootste verwerker van honing in ons land en het wordt ook onderbouwd door een aantal lokale producenten, ook uit onze regio.
In België werd in 2020 ongeveer 3,2 miljoen kilogram honing verkocht. Bij Meli verklaren ze de gestegen populariteit van honing vanuit de analyse dat het een ideaal hamsterproduct is. Zeker bij de eerste lockdown werden de winkels en supermarkten overrompeld door consumenten die tekorten vreesden. Naast bloem en toiletpapier was honing erg populair.
Lokale imker Jef Torfs bevestigt stijgende interesse
Bijenboer Jef Torfs uit Aarschot bevestigt de stijgende interesse in honing maar hij komt met een paar andere interessante verklaringen. Volgens hem is er door corona meer belangstelling voor lokale producten. Dat werd ook al bevestigd door een bevraging van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Volgens VLAM steeg de omzet van de hoeveverkoop in het tweede kwartaal van 2020 met 88 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De absolute toppers waren rundvlees, varkensvlees, aardbeien en asperges. De totale omzet, inclusief dranken zoals wijn en bier, van de rechtstreekse verkoop op de hoeve en de boerenmarkten in Vlaanderen voor heel 2020 lag 27 procent hoger (hoeve +35% en boerenmarkt -9%), goed voor een omzet van ruim 83 miljoen euro. Die positieve trend in de omzet zet zich verder in 2021. Voor de eerste drie maanden van 2021 is er een groei van 36 procent tegenover 2020.
Imker Jef Torfs heeft nog een tweede interessante analyse. Bijen zijn met uitsterven bedreigd en dat is voortdurend in het nieuws. Jef Torfs denkt dat dit de belangstelling en de smpathie voor de diertjes en hun producten doet toenemen. Er is ook weer meer belangstelling om imker te worden, al haken veel starters vaak na enkele jaren al opnieuw af. Momenteel zijn er in ons land tussen 50.000 en 60.000 imkers.
Lokaal geproduceerde honing bij Aveve
Imkers die de productie van honing op een kwaliteitsvolle manier aanpakken, kunnen op een opvallend nieuwe afzetmarkt rekenen. Steeds meer grote ketens spelen in op de productie van lokale producenten. Daar is ook honing bij. Jef Torfs commercialiseert zijn honing onder het merk De Bijenboer. Hij levert sporadisch aan Meli maar een van zijn belangrijkste afnemers is de agroketen Aveve.
Het zakenmodel van onze lokale imkers is totaal anders dan dat van giganten zoals Meli. Dat bedrijf koopt honing in verschillende landen buiten Europa. Meli investeerde recent 300.000 euro in een nieuw laboratorium waar ieder jaar ongeveer 1400 stalen honing worden geanalyseerd. Meli koopt bij de leveranciers honing aan in hoeveelheden van 20.000 kilogram.
