Uitgeverij Averbode wil papieren invulboeken vervangen door Digitaal leerplatform Disco

Papieren invulboeken, het bestaat blijkbaar nog echt in onze scholen. Maar als het van Uitgeverij Averbode afhangt wordt daar snel komaf mee gemaakt. Zij starten vandaag met het digitaal platform ‘Disco’ voor scholen in het basis- en secundair onderwijs. Daaropis alle lesmateriaal dat leerlingen en leerkrachten in de klas nodig hebben, online beschikbaar.

Disco heeft overigens niks met swingende muziek en neonlampen te maken. Het is het Latijnse woord voor “Ik leer”.

Leerlingen kunnen er aan de slag in een oefenbibliotheek via hun laptop, smartphone of tablet.  Voor leerkrachten is er een digitale kluis waar ze al hun lesmateriaal bewaren. Het platform zorgt ervoor dat elk kind op zijn eigen tempo en op eigen niveau kan leren via online spelletjes en oefeningen. Tegelijkertijd verwerven ze ook ict-vaardigheden.

Uitgeverij Averbode wil met Disco 3.000 Vlaamse scholen een alternatief bieden voor de papieren invulboeken die ze nu nog gebruiken.  Elk werkboek voor leerlingen van het eerste lager onderwijs tot het zesde middelbaar wordt een e-book. Die elektronische werk- en leerboeken zijn beschikbaar vanaf september.

Volgens Inge Vander Velpen, Business Director van Uitgeverij Averbode, beschikt amper 1 op 7 middelbare scholen over een digitaal alternatief voor het papieren lesmateriaal. Uitgeverij Averbode wil dat fors ophogen. Ook in het lager onderwijs is er een grote groeimarge. Het platform Disco moet daar een antwoord op bieden. Toch blijven ze in Averbode ook papieren werkboeken aanbieden. Ze kiezen voor een mix van print en digitaal.

Adaptief leren via digitale oefenbibliotheek 

De digitale oefenbibliotheek op Disco zorgt ervoor dat leerlingen individueel leerstof kunnen inoefenen. Ze houdt bovendien rekening met de individuele behoeften en talenten van ieder kind. Met het zogenaamde adaptief leren bestaat daar een dure term voor. Het platform gebruikt real-time data om de oefeningen van de kinderen te evalueren en op basis van de resultaten eventueel extra herhalingsoefeningen aan te bieden.  

Het platform is platform ontwikkeld omdat ze bij Uitgeverij Averbode merken dat er een individuele aanpak in klassen nodig is. Sommige leerlingen zijn sterk, anderen zwakker. Tijdens de klassikale les hebben leerkrachten geen tijd om evenveel aandacht te spenderen aan de talenten van ieder kind. Met Disco lukt dat wel, want de kinderen gaan op hun eigen tempo aan de slag. Door de spelletjes, die zowel online als offline aanvullingen zijn op de leerstof, blijven kinderen gemotiveerd. Het platform maakt ook het leven van de leerkrachten een pak eenvoudiger. Ze krijgen een eigen online boekenplank: een ruimte waar ze al hun materiaal kunnen bundelen, zoals de inspiratie die ze halen van Pinterest, een leuk filmpje, een infographic, enzovoort. Dat moet een einde maken aan het vele knippen en plakken en de tientallen mappen die leerkrachten moeten meesleuren naar school.

Gamification

Het nieuwe platform is gebaseerd op het principe van game-based learning: bestaande spelletjes en visualisaties maken het leren leuker, zowel voor de kleinsten als de middelbare scholieren. Kinderen in het lager krijgen na een oefeningenreeks bijvoorbeeld te zien of ze met hun score ‘matroos’ of ‘kapitein’ geworden zijn. In andere oefeningen serveert het oefenplatform leuke weetjes op kindermaat, uitgewerkt door de jeugdboekenschrijfster Mathilda Masters in samenwerking met Uitgeverij Lannoo. En na de geschiedenisles kunnen leerkrachten met hun kinderen het ‘Grote Revolutiespel’ spelen over de Franse revolutie – een spel gebaseerd op de spelregels van Stratego.

Boek in de broekzak 

Nog een voordeel van de digitale methode: leerlingen hebben volgend schooljaar hun boek altijd bij de hand – of beter in de broekzak. Disco zal via pc, smartphone en tablet beschikbaar zijn. Dat laat kinderen toe om in de klas of thuis in de zetel hun huiswerk op hun favoriete toestel te maken. 

De toegang tot het nieuwe digitale platform verloopt via Smartschool of rechtstreeks via Disco zelf. 

Geef een reactie