Multiobus koopt 10 volledig elektrische autobussen en wekt stroom zelf op met zonnepanelen

Autobussen hebben een imago van zware vervuilers. Die reputatie was lange tijd ook terecht maar de zaakvoerders van de busbedrijven beseffen maar al te goed hoe delicaat de milieuproblematiek is. Ze passen hun strategie versneld aan. Binnen de sector van het personenvervoer is het duidelijk dat de vergroening van de voertuigen onomkeerbaar is. Daar staan ook stevige investeringen tegenover.

Het Tiense busbedrijf MULTIOBUS bijvoorbeeld, heeft een vloot van meer dan 100 autobussen, een 10-tal schoolbussen en 12 autocars. Allemaal samen rijden die jaarlijks ongeveer 8.000.000 kilometer wat gelijk staat met 200 keer rond de aarde.

Vanaf medio 2021 investeert het bedrijf in 10 nieuwe elektrische bussen voor het stads- en streekverkeer in het Hageland. MULTIOBUS kocht in 2018 ook al twee elektrische bussen aan en heeft er nu dus 12 in gebruik. Hiermee wil het bedrijf aantonen dat het nu absoluut het moment is voor Zero Emissie autobussen, dat zijn bussen zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

100% elektrische lijnbus van Multiobus


Met deze investering levert het transportbedrijf een belangrijke bijdrage aan de uitdagende klimaatdoelstellingen die Europa aan België heeft opgelegd. Tegen 2030 moet de CO₂-uitstoot met 35 procent verminderen ten opzichte van 2005. De 100% elektrische bussen stoten geen CO₂ en fijnstof uit. Per bus levert dit 1 kg CO₂-reductie per gereden kilometer op. Uitgaande van dit order inclusief de 2 bussen die al rondrijden, levert dit op jaarbasis naar verwachting een CO₂-reductie van 1000 ton op.

MULTIOBUS wil voortrekker zijn van een emissievrij personenvervoer. Daarom wekken ze ook de stroom voor de elektrische bussen zelf op met zonnepanelen. Ze laden de bussen ‘s nachts slim op met Tesla Powerpacks en door de grote batterijcapaciteit kunnen ze de hele dag rijden zonder tussentijds bij te laden. De energie die overdag wordt geproduceerd door de zonnepanelen wordt opgeslagen in de vaste TESLA batterijen.  Bovendien geeft dit de mogelijkheid om het net minder te belasten. Door deze investeringen kan MULTIOBUS het piekverbruik vermijden en op die manier energiekosten beperken.

De voordelen van elektrisch busvervoer zijn duidelijk. De bussen hebben een lagere verbruiks- en onderhoudskost, ze veroorzaken minder uitstoot van fijn stof en CO² en rijden tot 3x stiller door de afwezigheid van een dieselmotor.

Ebusco 100% elektrische autobussen

De Tiense busmaatschappij kocht deze elektrische autobussen aan bij de Nederlandse busbouwer Ebusco die ook in oktober 2018 al 2 100% elektrische bussen leverde. Dat was toen een primeur voor België. Net als een gewone standaard bus kunnen ze 90 passagiers vervoeren en rijden deze gemiddeld 250-350 kilometer per dag op 1 acculading.

De elektrische bussen zijn veel veiliger omdat ze uitgerust worden met  slimme camerasystemen waarmee dode hoeken beter zichtbaar zijn. Tevens werd er gedacht aan het comfort van de passagiers: in de hele bus zijn er USB-poorten én wifi aanwezig.

Om de elektrische bussen op te laden in de eigen stelplaats in Tienen is een goede elektrische laadinstallatie nodig. Die laadinfrastructuur wordt geleverd door Heliox uit Nederland. In februari 2021 zijn de werken van start gegaan met het plaatsen van een nieuwe kabelbrug om de stroom tot in de loods te krijgen. Het aansluitvermogen aan het net werd opgetrokken tot 1 MegaWatt. MULTIOBUS heeft hierdoor voldoende elektrisch vermogen om gelijktijdig alle elektrische bussen op te laden. Bovendien wordt dit vermogen op een stabiele manier verdeeld over de verschillende laadpunten. In de stelplaats werden twaalf laadzuilen van 60 kW geplaatst, aangevuld met 2 mobiele laadposten. De twaalf elektrische bussen kunnen ‘s nachts en tijdens langere stilstanden via de stekkers opgeladen worden.
Aan de kabelbrug zal er later ook een neerdalende pantograaf worden bevestigd waarbij de bus op een snelle manier kan worden opgeladen indien nodig.

One comment

 • LILIANE leys

  Dag Hedwig,

  geen artikel over opening Erfgoedwandeling, of heb ik het gemist?

  Groetjes

  Karel Van Schaeybroeck.
  Gidsenbond Scherpenheuvel-Zichem.
  ________________________________

Geef een reactie