Test Airbus A400M ondanks corona op schema – uniform type parachute voor Belgie, Nederland en Duitsland

Zaterdag vond de herdenking van kolonel Edouard Blondeel opnieuw plaats op de terreinen van de citadel in Diest. Voorlopig gebeurde dat nog in beperkte kring en met respect voor de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De bevelhebber van het trainingscentrum voor para’s in Schaffen, majoor Edwin Van der Heyden en zijn collega 1ste korporaal-chef Celis waren er wel bij en zij hadden goed nieuws over de inzet van de nieuwe Airbus A400M. Dat nagelnieuwe toestel wordt momenteel volop getest en de resultaten van die testen zijn volgens majoor Van der Heyden zeer positief. Er zijn een aantal kleinere aanpassingen gebeurd door leverancier Airbus maar het gaat over details die niet structureel zijn voor het functioneren van het toestel.

De timing voor de operationele inzet van het toestel blijft ondanks covid-19 relatief op schema. Er zijn een paar zaken die momenteel niet kunnen afgevinkt worden volgens de bevelhebber van Schaffen. Het toestel kan bijvoorbeeld niet op zijn volledige capaciteit voor droppings van personeel getest worden omdat er dan te veel militairen in de A400M zouden zitten. Die testen moet later dit jaar plaats vinden.

Uniforme parachutes voor België, Duitsland en Nederland

Majoor Van der Heyden had overigens nog ander belangrijk nieuws. De nieuwe Special Operations Regiment (SOR) structuur is duidelijk gericht op een internationale ontplooiing in het kader van de NAVO. Om dat efficiënt en veilig te kunnen doen is het van groot belang dat er automatismen zijn en die hangen onder meer samen met de uniformiteit van het materiaal. Dat is nog een belangrijk werkpunt maar op het vlak van parachutes werd onlangs een cruciaal akkoord gesloten tussen België, Nederland en Duitsland. België gebruikt al een tiental jaar de EPC-parachute van de Franse producent Safran. Nederland en Duitsland gaan diezelfde parachute nu ook aankopen.

Geef een reactie