Duizenden kraanvogels boven Vlaanderen, zwerm van honderden dieren boven Demervallei

Boven de Demervallei in Testelt was zondagavond een uniek spektakelstuk te zien. Een groep van honderden kraanvogels passeerde er in een opvallende V-vorm. Ook natuuractiviste Miet Husson zag de impressionante zwerm vogels boven Zichem. Zij schatte hun aantal op waarnemingen.be op 500. Marc Herremans, een van de beheerders van die site, postte een foto van het spektakelstuk. Hij telde 256 vogels.

Christa Elsen kon de dieren fotograferen met een telelens. De foto is in Kortrijk-Dutsel gemaakt.

Kris Peeters telde 206 vogels boven Molenstede. Opvallend is dat de mooie formatie die we zelf in Testelt konden zien, een paar kilometer verder uiteen lijkt te vallen.

Maar niet alleen de Demervallei kreeg grote zwermen kraanvogels te zien. Gans het land werd verrast door deze imposante dieren. Op waarnemingen.be werden 790 berichten gepost. In een aantal gevallen zijn dat uiteraard dezelfde zwermen maar we mogen toch aannemen dat er vandaag duizenden kraanvogels boven België gepasseerd zijn.

Jelle Van den Berghe uit Opglabbeek postte een filmpje van een vlucht vogels op Twitter.

Volgens Natuurpunt overwinteren kraanvogels vooral in Spanje, tot 260.000 exemplaren. Ongeveer de helft verblijft in Extremadura, in de uitgestrekte hoogstamboomgaarden met steeneiken, en in Frankrijk (ca. 100.000 exemplaren), o.a. aan het Lac du Der en in Arjuzanx.

Kraanvogels overwinteren niet in België. Ze landen hier enkel omdat ze daartoe gedwongen worden door slecht weer of om te overnachten. Dat doen ze vooral in de Hoge Venen en de Vallei van de Semois. De spectaculaire doortocht in voor- en najaar, waarbij op enkele uren tijd tienduizenden kranen doorheen ons land stromen, zijn wel ronduit indrukwekkend.

Midden februari begint het Spaanse binnenland op te warmen en vertrekken de kraanvogels naar de broedgebieden in Scandinavië, Polen, de Baltische staten en verder oostwaarts naar Rusland toe. Ze maken op hun trektocht vooral gebruik van thermiek (opstijgende warme lucht) om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Zo kunnen ze heel lang aan één stuk doorvliegen, hun krachten sparen en zelfs tijdens de nacht hun tocht verder zetten. Met een gemiddelde snelheid van 50 tot 90 km/u kunnen kraanvogels op een paar dagen tijd in één ruk van midden Spanje tot in het noorden van Duitsland vliegen.

Het vertrek van de dieren vanuit de overwinteringsgebieden valt steeds vroeger. De voorbije 50 jaar is de gemiddelde vertrekdatum om de 4 jaar met 1 dag vervroegd. Terwijl de voorjaarstrek in België midden vorige eeuw piekte in de tweede helft van maart, valt dat hoogtepunt nu begin maart. Een direct gevolg van de klimaatopwarming. Dit jaar zijn de vogels dus nog vroeger.

Geef een reactie