Ritaankomst van Baloise Belgium Tour in Scherpenheuvel-Zichem

Averbode was vorig jaar helemaal klaar om de absolute top van het profwielrennen te ontvangen. De slottijdrit van de Baloise Belgium Tour zou namelijk gereden worden op een parours dat uitgetekend was tussen Averbode en Testelt. De Baloise Belgium Tour was vroeger de Ronde van België en maakt deel uit van de UCI ProSeries. Die is bestemd voor ploegen op Worldtour-niveau, de hoogste categorie in het professionele wielrennen, maar ook ProContinentale teams nemen hieraan deel.

Covid-19 besliste er echter anders over en dat stelde meteen een probleem. Organisator Golazo had voor de slotrit van de editie 2021 een contract met Beringen. Anderzijds had het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem al 20.000 euro betaald voor de slotrit in 2020. Dat is een bedrag dat marktconform en zelfs relatief beperkt is voor dit niveau.

De partijen hebben echter een oplossing gevonden. Beringen krijgt de slotrit in 2021 en Scherpenheuvel-Zichem krijgt een etappe-aankomst.

De editie 2021 van de Baloise Belgium Tour wordt gereden van woensdag 9 tot en met zondag 13 juni. Organisator Christophe Impens wil de wedstrijd gebruiken om België neer te zetten als fietsland. Dat opent zeker marketingmogelijkheden voor het Hageland. Scherpenheuvel-Zichem krijgt de aankomst van de derde rit op vrijdag 11 juni. Die start in Gingelom. Het parcours is nog niet in detail gepubliceerd.

De rittenwedstrijd start op woensdag 9 juni met een rit van Beveren naar Maarkedal. In de finale wacht de renners een uitdagende lokale ronde met meermaals de beklimming van de Berg Ten Houte. Donderdag krijgen de tijdritspecialisten een uitgelezen kans. In Knokke-Heist malen ze 11 km tegen de klok op een gedeelte van het parcours waar exact 100 dagen later het WK tijdrijden zal plaats vinden. Na de rit van Gingelom naar Scherpenheuvel-Zichem staat op zaterdag de zwaarste brok op de planning. Hamoir-Hamoir is een veelbelovende, 157 km lange etappe in de provincie Luik met 8 beklimmingen. In de aanloop moeten de renners onder andere de Thier du Moulin en de Muur van Hoei bedwingen. In volle finale kan het verschil gemaakt worden op Les Kimones: 2 km klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%. De slotrit start op zondag 13 juni in Turnhout. De aankomst ligt in Beringen aan de oude mijnsite be-MINE.

De organisatoren van de Baloise Belgium Tour hebben bijzonder veel aandacht voor de veiligheid. Ze laten opnieuw een Baloise Insurance safety car voor het peloton rijden en de motards gebruiken het way-in way-out systeem. Voor de allereerste keer in de Baloise Belgium Tour zullen digitale borden de gevaarlijke punten aankondigen.

RITTENSCHEMA BALOISE BELGIUM TOUR 2021

– Dinsdag 8/6: ploegenpresentatie in Beveren
– Woensdag 9/6: Beveren – Maarkedal (180 km)
– Donderdag 10/6: Knokke-Heist – Knokke-Heist (tijdrit 11 km)
– Vrijdag 11/6: Gingelom – Scherpenheuvel-Zichem (170 km)
– Zaterdag 12/6: Hamoir – Hamoir (157 km)
– Zondag 13/6: Turnhout – Beringen (174 km)

De Baloise Belgium Tour is live te volgen op Sporza, RTBF en Eurosport.

Geef een reactie