Regio in de ban van het ei

De regio is momenteel in de ban van het ei. Niet zomaar een ei overigens. Het gaat specifiek over weeseieren die op de meest vreemde plaatsen worden achter gelaten.

Al op 7 februari postte een van de leden van de facebookgroep Ge zaa van Scherpenheuvel een ongeruste oproep. Haar ouders wonen in wijk De Witte Hoef in Scherpenheuvel en die mensen hadden een ei gevonden dat tegen hun voordeur stond. Het ei kon niet van een verloren gelopen kip zijn want er stond een nummer op gedrukt en dat doen kippen voorlopig nog niet zelf. Er hing wel een pluimpje aan maar dat komt om een of andere onduidelijke reden wel vaker voor bij eieren die je in de supermarkt mee graait.

De auteur van het bericht komt zelf met een suggestie. Een marter durft al wel eens een ei te stelen maar het dier eet dat dan ook op en hier is de copieuze maaltijd onaangeroerd gebleven. Marters stelen die eieren overigens uit het nest en dan staat er dus, zoals eerder al gezegd, nog geen code op. Wat hier wel het geval is. Ze verzekert ook dat haar ouders het ei er niet zelf gelegd hebben.

Het bericht genereert meteen een pak reacties. Daaruit blijkt dat er nog wel meer weeseieren worden gedumpt. Iemand heeft een ei zien liggen aan een woning op de wijk Stenen Molen. Dat is niet eens zo ver van wijk De Witte Hoef. In de Vossekostraat meldt iemand een ei op de vensterbank van de eerste verdieping. Als een kip de dader is, kan ze dus alleszins nog vliegen. Ook op Weg Messelbroek ligt een ei op een vensterbank. In Aarschot vond iemand een ei in een vrij diepe brievenbus. Het moet er erg omzichtig zijn ingelegd want het ei was nog intact. Bij een andere lezer werden eieren neergelegd in de auto, in de tractor, in een vogelnest, wat we nog kunnen begrijpen, en in een oude kast. Zelfs op de drukke Provinciebaan in Bekkevoort, vlak bij de oprit van de E314, werd een weesei gedropt in de buurt van een woning.

Voorlopig is er geen verklaring voor het fenomeen maar er zijn wel een paar suggesties. “Iemand moet gewoon zijn ei kwijt”, stelt een lezer. Dat statement is alleszins gemaakt. De marter hebben we al gehad, al wijst iemand erop dat het dier de gestolen eieren niet altijd opsmikkelt. De meest voorkomende suggestie is dat het over dievenbendes zou gaan. Die zouden eieren droppen en als dat niet wordt opgeruimd kan het een teken zijn dat de bewoners van het huis afwezig zijn. Er komt meteen ook nuttig advies. Een lezer suggereert om de tweeloop klaar te zetten en een andere lezer raadt aan dat we allemaal eieren aan de deur zouden leggen om de dieven om de tuin te leiden.

Er is ook een romantische interpretatie. Iemand wil weten of er een tekening op het ei staat. Blijkbaar droppen mensen eieren of kiezelstenen met een tekening erop, gewoon als leuke attentie. Die eieren of stenen worden vaak doorgegeven en blijven dus verder zwerven. Of hoe een weesei een zwerfei wordt.

Geef een reactie