Nieuwe vestiging van Schoenen Torfs in Diest is een slimme zet

Er komt verrassend nieuws vanuit de retailsector. Schoenen Torfs opent begin maart 2021 een nieuwe vestiging in Diest. Dat blijkt uit een vacature die de schoenenketen post op de website.

Schoenen Torfs heeft al een filiaal in Tielt-Winge op de site van het Gouden Kruispunt. Ook in Paal-Beringen is een filiaal en in Hasselt zijn er 2. Tussen die vier winkels is echter een blinde vlek. Daar komt dus binnenkort verandering in. Torfs opent een winkel op de Leuvensesteenweg naast Aldi. Het wordt dus opnieuw geen centrumwinkel. Torfs opteert voor de periferie.

Beleving en multikanaalstrategie cruciaal

De naam is gebleven maar Schoenen Torfs is niet zomaar een doordeweekse winkel met enkel schoenen. CEO Wouter Torfs is een van onze visionaire Vlaamse ondernemers die heel goed weet dat beleving cruciaal is om de klant van het online shoppen weg te halen. Niet dat Torfs geen onlineshop zou hebben. Integendeel zelfs. Wouter Torfs gaf twee jaar geleden expliciet toe dat de Belgische retailers online shoppen compleet hadden gemist. Hij maakte extra middelen vrij om een performante webshop op te tuigen en vandaag staat die online. De webshop is overigens geen aparte silo. In de fysieke winkels staan zelfs schermen waar je via de webshop kunt aankopen. Sommige producten van Torfs zijn webshop-only maar dat hoeft niet noodzakelijk thuis of elders op je smartphone of tablet te gebeuren. Het kan perfect in de winkels van Torfs. De schoenenketen integreert online- en in-shop verkoop op een slimme manier. Dat heeft belangrijke voordelen. In de winkel kan je de producten bekijken, voelen en aantrekken. Op de schermen kan je een veel ruimer assortiment bekijken. Als je maat of je favoriete kleur niet meer beschikbaar is in de winkel, bestel je gewoon online en je laat de schoenen thuis leveren. Je hoeft dus niet noodzakelijk meer met shoppingtassen te zeulen of te kiezen voor dat model dat je net iets minder ligt.

Je kan verder lezen na het filmpje

Torfs is ondertussen veel meer dan alleen een schoenwinkel. Het gamma is op een logische manier uitgebreid. Rugzakken en tassen, kleding en een collectie accessoires zitten standaard mee in het aanbod. De aankleding van de winkels is erg eigentijds met veel natuurlijke materialen, trendy visuals en fotocollecties. Centraal in de vestigingen is een kidscorner opgebouwd met een opvallende speelboom met schuif-af. En in normale tijden kan je een koffietje drinken in de coffee-corner. Maar nu even niet.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Rest de vraag of het economisch verantwoord is voor een retailer om op dit moment bijkomende vestigingen te openen. Uit een studie van Retailsonar blijkt dat er nog potentieel is op de Belgische markt.

Volgens die studie heeft de Belgische schoenensector een potentieel van 1,7 miljard euro per jaar. Een gemiddeld Belgisch gezin geeft jaarlijks 351 euro aan schoenen uit. In Vlaanderen bedraagt dat gemiddelde 412 euro per jaar, in Brussel is dat 285 euro per jaar en in Wallonië is dat 268 euro per jaar.
Na het faillissement van Brantano bleven in België 1.364 schoenwinkels over. Ongeveer 700 winkels zijn in handen van zelfstandigen. De overige 47% van de markt is versnipperd over maar liefst 72 verschillende retailketens.
Brantano had in ons land 101 winkels. De Duitse schoenengigant Deichmann nam er daarvan 38 over en breidt zijn aanwezigheid in België uit tot 54 winkels, onder de merknaam Van Haren.

Shoe Discount/Bristol is de grootste – Torfs naar tweede plaats

Na die overname verandert het marktaandeel uiteraard. Shoe Discount/Bristol blijft de grootste schoenenretailer als we naar het aantal winkels in België kijken. De keten met hoofdzetel in Paal heeft 141 winkels. Torfs wordt tweede met 76, binnenkort dus 77 winkels. Na de rebranding van Brantano naar Van Haren komt die keten op de derde plaats met 54 vestigingen. Pronti (44 winkels), Maniet / Luxus (29 winkels) en Chaussea (28 winkels) schuiven dus een plaats achteruit in de rangschikking.

Opvallend is dat Torfs de absolute marktleider is in de vijf Vlaamse provincies. Shoe Discount/Bristol is marktleider in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Waalse provincies Luik, Namen en Henegouwen. Maniet/Luxus is de grootste in de provincies Waals-Brabant en Luxemburg.

Retailsonar berekende verder ook het marktpotentieel per provincie. Voor Vlaams-Brabant bedraagt dat 177.283.411 euro die te verdelen zijn onder 88 marktspelers. Dat is 2.014.584 euro per marktspeler. Uiteraard zal die marktverdeling niet evenredig gebeuren en is het potentieel voor Schoenen Torfs veel groter. Vlaams-Brabant is de provincie met de meest gunstige uitbreidingsmogelijkheden. De nieuwe vestiging in Diest lijkt dus een slimme zet voor de groep Torfs.

Geef een reactie