Week van de Diestse muziek

De muzieksector heeft door corona een stevige klap gekregen. Er waren aanvankelijk nog wat, overigens erg verdienstelijke pogingen om coronaproof optredens te organiseren in open lucht. In de winter is dat niet echt een optie en het samenscholingsverbod maakt het ook al niet makkelijker.

VI.BE, een platform voor jonge bands, dj’s en producers die op zoek zijn naar speelkansen, wil samen met de VRT en een reeks andere spelers, een reddingsboei gooien naar de sector. Dat gebeurt onder meer met de Week van de Belgische Muziek. Van maandag 8 tot en met zondag 14 februari wordt muziek van eigen bodem extra in de spotlights gezet om de muzieksector een hart onder de riem te steken.

Diest heeft natuurlijk een straf muzikaal heden en verleden. Jeugd in Diest springt daarom mee op de kar. Het jongerenplatform wil een zo volledig mogelijke lijst van muziek met roots in Diest samenstellen. Dat gebeurt via http://www.facebook.com/JDDiest en het Facebookevent Week van de Diestse muziek. Daar kan je binnenkort je kennis van de muziekscene in Diest de vrije loop laten. De suggesties die daar gepost worden, komen op een muzieklijst op Youtube. Jeugd in Diest gaat ook affiches verspreiden bij de winkels in Diest. Die affiches krijgen een QR-code die naar de Youtube-lijst leidt. Het is de bedoeling om de muziek op de lijst in de week van 8 tot 14 februari op zo veel mogelijk plaatsen te spelen. Dat kan in winkels zijn maar het kan perfect ook in je eigen bubbel.

De beiaard rockt

Onlangs liep er een actie waarbij Diestenaren konden stemmen welke nieuwe liedjes onze beiaardier zou gaan spelen. Die lijst is ondertussen compleet. Op 8 februari begint beiaardier Wim Van den Broeck eraan met Hart Times van The Scabs, een klassieker die uit Diesterse ijzerzandsteen is opgebouwd.

Bandmerchandise

Wie al eens een optreden mee pikt kent het fenomeen. Een tafeltje met CD’s en vinylplaten, een rekje met T-shirts, sjaaltjes en ander trendy textiel. Het moet de winkel van een artiest draaiende houden. Geen optredens betekent ook geen merchandise. Ook daar wil Jeugd in Diest iets aan doen. Je kan tijdens de actieweek T-shirts, pulls, platen, cd’s en misschien zelfs cassettes en onderbroeken met het logo en de foto van de artiest erop aankopen in een reeks winkels in Diest. Welke winkels deelnemen aan de actie, wordt bekend gemaakt via de Facebookpagina van Jeugd in Diest. We zullen die berichten op het platform van Hola Hageland regelmatig versterken en ondersteunen.

Thematafel in de bib

Uiteraard doet ook de bibliotheek van Diest mee. Er is nogal wat neergepend over de rijke muziekscene in de stad en er is ook veel beeldmateriaal ter beschikking. De stedelijke bibliotheek zal gedurende de actieweek een thematafel inrichten in het kader van Diestse en de Belgische muziek.

Kruip zelf op je bubbelpodium

VI.BE roept iedereen op om op 14 februari om 17 uur een massale ode aan de Belgische muziek te brengen met een eigen versie van een Belgisch nummer. Meedoen kan voor het raam, op de stoep of in de voortuin: zolang de hele straat maar – op een veilige manier – kan meegenieten. Op die manier wil VI.BE er met heel wat lokale helden één grote muzikale liefdesverklaring van maken, die over heel Vlaanderen en Brussel weerklinkt. 

Geef een reactie