F-16’s klieven de volgende weken regelmatig door het zwerk

Niet alleen de A400M doorklieft de volgende weken en maanden het luchtruim boven het Hageland. Deze week waren er al opvallend veel passages van F-16 toestellen. Daar is ook een goede reden voor. Op donderdag 14 januari nam de Belgische Luchtcomponent de Quick Reaction Alert-opdracht over van de collega’s van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht.

Dat betekent dat de F-16 eenheden van Kleine-Brogel en Florennes tot 20 mei 2021 beurtelings en 24/7 paraat staan om, bij het minste incident, binnen de 15 minuten op te stijgen!

Die QRA’s worden sedert kort aangestuurd en begeleid vanuit een ultramoderne operatieruimte in Bevekom. Daar bewaken de luchtgevechtsleiders van de Luchtcomponent het luchtruim van de Benelux. Indien nodig sturen de operatoren een onderschepping van twee gewapende F-16’s aan, Het centrum in Bevekom heeft een indrukwekkende computerruimte met de meeste technische systemen die het CRC ondersteunen op het vlak van weersvoorspelling, luchtverdediging, communicatie, navigatie en surveillance. Het CRC staat onder het bevel van luitenant-kolonel van het Vliegwezen Ann D’hondt.

In samenwerking met de Nederlandse luchtmacht en het CRC van Nieuw-Milligen organiseert het CRC van Bevekom tweemaal per jaar een noodoefening, Renegade genaamd. In 2021 is het de beurt aan het Belgische CRC om de Renegade-oefening te organiseren.

Sonic boom

De passages van de F-16’s gebeuren overigens nooit onopgemerkt maar soms leveren ze extra spektakel op. Vorige maandag was in sommige delen van Diest en Schaffen nog eens een luide knal te horen die veroorzaakt werd door een F-16. Sonic-boom heet dat tegenwoordig. Na iedere 200 vlieguren krijgt een F-16 motor een groot onderhoud.  Dan volgt een grondige inspectie waarbij de motor uitvoerig getest wordt op een speciale testbank en waarna hij terug in de F-16 geplaatst wordt. Een testpiloot zal dan motor volledig testen in de lucht en daarbij gaat hij even “supersonisch” vliegen op zeer grote hoogte. Dat gebeurt met een snelheid van 1200km/u wat sneller is dan het geluid. De luchtverplaatsing die hiermee gepaard gaat veroorzaakt de gekende “doffe knal”.

Geef een reactie