Nieuwe brug in Lummen ligt op haar plaats

Op zondag 15 november werd de nieuwe brug in Lummen geïnstalleerd. Dat is een knap stukje precisiewerk. De stalen brug weegt 1000 ton, ze is 123 meter lang, 18 meter breed en 23 meter hoog, gemeten vanaf het brugdek. Het kanaal onder de brug werd verbreed tot 86 meter. De werken worden uitgevoerd door de VIA T Albert en kosten 11 miljoen euro.

De nieuwe brug in Lummen werd de afgelopen weken samengesteld op een montageterrein langs het Albertkanaal. Vorige zondag werd de gemonteerde brug van het montageterrein naar haar nieuwe vaste plaats gevaren. De herbouw van deze brug kadert in de opwaardering van het Albertkanaal.

Het Albertkanaal is vanuit economisch standpunt de belangrijkste waterweg in Vlaanderen en een cruciale hinterlandverbinding voor de haven van Antwerpen naar de Antwerpse Kempen, Limburg en de Luikse regio. Jaarlijks wordt zo’n 40 miljoen ton aan goederen via de binnenvaart vervoerd over dit kanaal. Dat is het equivalent van zo’n twee miljoen vrachtwagens per jaar of 8000 elke dag minder op onze wegen.

Door te investeren in de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter kunnen binnenschepen met vier lagen containers in plaats van drie lagen containers veilig en vlot varen. Bovendien wordt ook de toegankelijkheid van het kanaal voor kustvaart en voor het transport van grote ondeelbare elementen vergroot. Ondertussen zijn al 43 van de 62 bruggen verhoogd en 14 andere bruggen zijn in uitvoeringsfase. Tijdens het weekend van 27-28 november wordt de brug van Herentals (Herenthoutseweg) geplaatst en de brug van Meerhout-Vorst afgebroken.

De afgelopen maanden werden al heel wat voorbereidende werken uitgevoerd om de bouw van de nieuwe hogere brug in Lummen mogelijk te maken. Er werden nieuwe brugpijlers gebouwd en eind juni werd de oude brug afgebroken. Vorige zaterdag is de brug van het montageterrein op een drijvend ponton gereden. Om 7.30 uur zondagmorgen zette het ponton koers richting de nieuwe locatie. Daar aangekomen is de brug op het ponton gedraaid en op de tijdelijke landhoofden getild. Omstreeks 16 uur lag de brug op haar finale plaats.

De komende maanden wordt de brug verder afgewerkt. Als alles volgens planning verloopt zal de nieuwe brug in maart 2021 worden geopend voor het verkeer.

Je vindt actuele informatie en de omleidingsplannen op onze website:

https://www.vlaamsewaterweg.be/brug-lummen

Geef een reactie