Dag van de Landbouw: Moeder en 2 dochters aan het roer bij vleesveebedrijf in Glabbeek

De Dag van de Landbouw 2020 wordt een digitale weekendeditie. Die vindt plaats op zaterdag 19 én zondag 20 september. In onze regio gaat Instagrammer Julie Houtman op bezoek bij het  vleesveebedrijf van de familie Theunis. Naast de boerderij hebben zij ook de speelboerderij Ravot.

Drie vrouwen aan het roer

Het vleesveebedrijf en de speelboerderij worden gerund door drie vrouwen. Mama Catherine Rigot besloot om na het overlijden van haar man Marc Theunis de uitbating van de boerderij  verder te zetten, samen met haar dochters Ines en Margo. Catherine was jarenlang kleuterjuf en dat leverde de inspiratie en de goesting om de speelboerderij te starten.

Ondanks de coronacrisis blijven de dames ondernemend. Ze zetten ondertussen een eigen vleesmerk Fines in de markt.

Tijdens de Dag van de Landbouw zetten in principe een vijftigtal land- en tuinbouwers de deuren van hun bedrijf open en ontvangen ze ruim 100.000 bezoekers. Door de huidige situatie met COVID-19 is het onmogelijk het evenement goed en veilig te organiseren in deze formule. De veiligheid van de bedrijfsleiders en vrijwilligers, en van de bezoekers primeert.

Voedsel met een gezicht

De coronacrisis heeft heel wat Vlamingen aan het denken gezet over hun eten en het belang van lokale producenten. Hoewel er voor bepaalde producten tekorten kwamen, bleef lokaal voedsel wel steeds voorradig in de winkelrekken en bij de boer. Ook de supermarkten stelden vast dat voeding best niet van ver kwam toen de grenzen dichtgingen. “Voedsel op ons bord bleek geen anoniem basisproduct is, maar een kwalitatief product geproduceerd door boeren om de hoek”, volgens voorzitter van de Boerenbond Sonja De Becker. De organisatie wil met Dag van de Landbouw, de mensen laten kennismaken met het agrarisch ondernemerschap en het gezicht achter ons voedsel.

Naast Julie Houtman gaat In elke provincie in het weekend van 19 en 20 september een bekende Vlaming op weekend gaan op een boerderij of sierteeltbedrijf. Dat zijn Ruben Van Gucht, Luc Appermont en Bart Kaëll, Anja daems en Tine Embrechts.

Meer informatie vind je op: www.dagvandelandbouw.be

Geef een reactie