Alternatieve begijnhof in kaarslicht wordt protestactie tegen erfpachtconstructies

In normale tijden is de eerste zondagavond van september een cultureel hoogstandje in het begijnhof van Diest. De door Unesco beschermde site wordt dan volgebunkerd met duizenden sfeervolle kaarsjes en de stilte van de site wordt doorbroken door straatkunstenaars en artiesten.

Covid-19 leek daar dit jaar anders over te oordelen maar dat is buiten de creativiteit van de bewoners gerekend. Zij gingen zelf aan de slag met kaarsjes, er werden pannenkoeken gebakken en er was wat korte drank of een glaasje wijn. Op de schranktafel stond een bolhoed voor een vrije gift. “Het geld gaat naar de bewonersraad”, verklaarde Louis Van Roey. “Zij gebruiken dat om er een attentie mee te kopen bij plechtigheden of uitvaarten.”

Zwarte vlaggen naast de kaarsjes

De bewoners van het begijnhof willen met deze actie tonen dat ze zich niet laten doen door het virus maar ze hadden nog een andere bedoeling. Op nogal wat woningen hingen zwarte vlaggen in de meest creatieve vormen. Stijlvolle stukken stof maar ook vuilniszakken en zelfs een zwart geschakeerd kleed. Dat bleek een kledingstuk te zijn dat door mannen gedragen wordt op trouwplechtigheden in Nigeria. Een mens leer iedere dag wel iets bij.

De zwarte vlaggen hangen er omdat de bewoners niet akkoord kunnen gaan met de beslissing van het stadsbestuur om een aantal huurcontracten voor begijnhofhuisjes vervroegd op te zeggen. Dat gebeurt omdat de kosten voor de renovatie ervan te hoog oploopt. De huurcontracten worden vervangen door erfpachtcontracten. In een erfpachtconstructie moet de erfpachtnemer die kosten zelf dragen. De stad blijft eigenaar van de panden maar de erfpachtnemer heeft de garantie dat men 3 x 33 jaar kan blijven wonen.

Lees ons artikel over die beslissing hier.

Een delegatie van de bewoners legt uit dat zij begrijpen dat de kosten voor renovatie hoog oplopen en dat het bestuur die niet kan financieren. Dat mag volgens hen echter geen aanleiding zijn om nu mensen vervroegd uit hun woning te zetten. “Er is al eerder naar erfpacht overgeschakeld”, zegt woordvoerder Louis Van Roey. “Dat gebeurde echter enkel als de bewoners zelf de huur opzeggen of bij een overlijden. Daar hebben we geen probleem mee. We zullen echter alle middelen die we hebben, gebruiken om deze nieuwe beslissing tegen te houden. Desnoods stappen we naar de rechtbank.”

Een andere bewoner die liever anoniem wil blijven klaagt aan dat de beslissing om de erfpachtconstructies in te voeren, niet sociaal gecorrigeerd is gebeurd. Zo zou er een koppel tachtigers moeten verhuizen die ook een medische context hebben. “Je weet hoe dat gaat”, zegt hij. “Oude bomen kan je nog maar moeilijk verplaatsen. We hopen dat het stadsbestuur daar rekening mee houdt.”

Geef een reactie