Leuven schrapt uiteindelijk toch de standgelden van de foorkramers

Leuven Kermis start dit weekend. Daar hebben niet alleen veel Leuvenaars, maar ook de foornijveraars erg naar uitgekeken. Door het coronavirus hebben zij rake klappen gekregen, niet in het minst financieel. Er was de laatste weken veel te doen over de standgelden. In de meeste steden werden die geschrapt maar niet in Leuven. Nog niet. Het Leuvens schepencollege heeft nu toch beslist om dit jaar de standgelden kwijt te schelden. Deze beslissing wordt eind deze maand ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Vanaf 1 juli zijn kermissen in ons land weer toegelaten, onder strikte veiligheidsvoorwaarden. Toch hebben veel steden en gemeenten hun kermis afgelast. Dit betekent voor de foornijveraars een zware dobber, ook al omdat ze sinds juli geen aanspraak meer kunnen maken op compensatiepremies. Voor velen is de septemberkermis van Leuven de eerste grote kermis van het jaar.

De Belgische kermisvereniging vroeg aan het stadsbestuur om de standgelden en een aantal bijkomende kosten, zoals de bijdrage voor elektriciteit, kwijt te schelden. ‘Het college gaat graag in op de vraag om dit jaar de standgelden en een aantal bijkomende kosten niet te innen. In totaal gaat dit om zo’n 120.000 euro’, vervolgt schepen Vandevoort. ‘We willen immers deze sector, die zoveel voor onze stad betekent, ondersteunen in deze moeilijke tijden. Al is het laatste woord natuurlijk aan de gemeenteraad. Die moet eind deze maand nog deze beslissing goedkeuren.’

Geef een reactie