SIMA Aarschot danst Jerusalema. En jullie?

Een groepje leerlingen van SIMA Aarschot waagt zich aan de Tik Top hype van het moment. Ze maakten hun eigen versie van het stranddansje op de waanzinnig populaire song Jerusalema. Wij kijken alvast uit naar de filmpjes van andere scholen en verenigingen die hun benen in de knoop willen gooien.

Op de drive van Tik Tok

De sociale media app Tik Tok heeft een gigantische impact op de muziekindustrie. De app is in essentie een eenvoudige combinatie van een wervend filmpje en een meeslepend muziek- of klankfragment. Vooral tracks waar gebruikers een stereotiep dansje doen, zijn erg populair. Wie filmpjes post op Tik Tok gebruikt vaak muziektracks die door de app ter beschikking wordt gesteld. Als je er dus als artiest in slaagt om jouw track populair te maken op Tik Tok is de kans bijzonder groot dat je een stevige hit te pakken hebt.

Jerusalema is ideale mix voor een wereldhit

Een van de meest opvallende voorbeelden is de song Jerusalema van de Zuid-Afrikaanse rapper Master KG. Zijn echte naam is Kgaogelo Moagi en het is geen kleine jongen in de Afrikaanse muziekscene.  In 2018 kreeg zijn album Skeleton Move een AFRIMMA Award voor de beste artiest in de categorie African Electro.

Met Jerusalema combineert Master KG zowat de ideale mix van een meeslepend Afrikaans ritme, een supermooie stem, vrolijkheid en eenvoud. De song kwam bovendrijven in barre coronatijden en in geen tijd pakte zowat de hele wereld het liedje op als een symbool van verbondenheid.

Die supermooie stem komt overigens van Nomcebo Zikode. Eigenlijk is zij een house artieste maar het is ook al geen kleine naam in de Afrikaanse muziek.

Alle voorwaarden voor een wereldhit waren al voldaan en daar kwam ook nog eens de drive van Tik Tok bovenop. Om op Tik Tok te scoren volstaat de song niet. Er moet nog een uitdagend dansje bijkomen. Het was een groepje Angolese jongeren die daar eerder toevallig voor zorgden. Zij kwamen met zwoele dansbewegingen terwijl ze eten. Daarom zie je op Tik Tok heel veel versies waarin mensen met potten, pannen en borden aan de slag gaan. De Jerusalema dance challenge is ondertussen niet meer uit de media weg te branden.

Cristiano Ronaldo post Jerusalema op Instagram

Het originele filmpje van de song werd op Youtube al meer dan 100 miljoen keer bekeken. Het succes van Jerusalema werd echter nog groter toen Cristiano Ronaldo een filmpje van een mondain feestje op zijn Instagram account postte waarin hij de song als achtergrondmuziek gebruikt. Ronaldo heeft meer dan 4 miljoen volgers op Instagram en dan gaat de zaak snel vooruit uiteraard. De update werd met veel plezier overgenomen door zangeres Nomcebo Zikode op haar facebookpagina. Sociale media als stuwende kracht voor muziektracks, het is een fenomeen met een onwaarschijnlijk potentieel.

SIMA Aarschot aan de slag met Jerusalema
Het originele filmpje van Jerusalema op Youtube
Angola uit de bol met Jerusalema

Geef een reactie