Ooievaars overspoelen Vlaanderen en landen ook in Diest

Coverfoto Chris Flamaing

Chris Flamaing postte gisteren een foto van een aantal ooievaars die een plaatsje gevonden hadden op de lichtmasten aan de Warande. Diest krijgt al enkele jaren het bezoek van deze bijzondere dieren maar nu werd zowat gans Vlaanderen overspoeld door ooievaars. Dat blijkt uit cijfers die Natuurpunt publiceert.

Op trektelpost Zandhoven Heikant kwamen de tellers in totaal aan 412 naar zuidwest overtrekkende ooievaars, in het Turnhouts Vennengebied werden in totaal 287 exemplaren opgetekend en één waarnemer in Vorst-Laakdal zag op een kwartier tijd twee groepen passeren van in totaal minstens 315 exemplaren. Het vorige Belgische record voor overtrekkende ooievaars was 266 exemplaren over Lier op 16 augustus 2008. Deze ooievaars gaan overwinteren op het Iberisch Schiereiland of in West-Afrika.

Ook In Nederland sneuvelden de records. Daar stond het landelijk record op 257, nu vlogen er maar liefst in totaal 763 over trektelpost Brobbelbies nabij Uden (Noord-Brabant).

Hele maand augustus

De ooievaarstrek kwam begin augustus al stilaan op gang met op 4 augustus 60 exemplaren over Boutersem en op 9 augustus vlogen  er 60 en 80 over Mol en 70 over Oostmalle. Geregeld bleven ook grote groepen pleisteren. Op 8 augustus zaten er al 51 exemplaren bij Maaseik en op 10 augustus 73 in Kieldrecht. Er zat ook een grote groep in de buurt van Bouwel en Herenthout (140 exemplaren op 20 augustus). Ze gingen zoals wel vaker slapen op hoogspanningsmasten en zorgden daar vermoedelijk voor stroomstoringen. 

De laatste 10 dagen van augustus nam de intensiteit van de ooievaarstrek toe. Zo vlogen er op 29 augustus 110 exemplaren over Rosneux en streken er 111 neer bij Maaseik om daar te overnachten. Op 30 augustus vlogen er ook al grote groepen van ca. 100 over de oostelijke helft van het land.

Geef een reactie