Grote prijs ’t Koetshof was sterk staaltje covidproof wielrennen

Valentijn Wyseur – zaakvoerder van naamsponsor ’t Koetshof – was persoonlijk aanwezig om de top 3 van de wedstrijd te feliciteren.

Laten we eerlijk zijn. De pandemie explodeerde vorige week opnieuw en in die omstandigheden leek koersen toch enigszins een riskante bezigheid. Maar in Schoonderbuken zijn ze wel meer gewoon. Ze hebben de richtlijnen van het crisiscomité tot in detail bestudeerd en iedere melding van Cycling Vlaanderen over de aanpak van een wielerwedstrijd kenden ze uit het hoofd.

Dat leverde een voorbeeld op over hoe je in deze moeilijke tijden toch een risicogeladen evenement op stapel kan zetten.

Strikte veiligheidsprocedures

Er kwamen bijna 170 deelnemers naar Schoonderbuken, wat op zich al een erg hoog aantal is. Die moesten zich individueel en contactloos aanmelden. Uiteraard was er eerst de verplichte handhygiëne. De organisatoren hadden zelfs een apparaat klaar om de koorts te meten van de renners.

In de start- en aankomstzone werden geen toeschouwers toegelaten op de momenten dat de renners daar stil stonden. Enkel de pers en de verzorgers mochten er aanwezig zijn. Op het parcours werd aan de toeschouwers gevraagd om altijd mondneusbescherming te dragen en de erg talrijke stewards hadden dat alleszins op.

Het was overigens opvallend hoeveel toeschouwers spontaan die bescherming droegen. In de terraszone bengelde er wel al eens eentje aan een oor of het zakte naar de kin maar een mens moet ook drinken als het warm is.

In de aankomstzone was eenrichtingsverkeer uitgedokterd met een aparte in- en uitgang, telkens ook met handgelpompjes . Wie daartegen zondigde, wat wij per ongeluk deden, werd vriendelijk maar prompt aangemaand om op zijn stappen terug te keren. Zo moet het!

Het viel ook op hoe gedisciplineerd de renners zelf waren. Voor en na de wedstrijd reden of stapten ze bijna allemaal met een mondmasker rond. Er werden geen handjes geschud of knuffels gegeven. Deze jongens leven voor hun sport en fysiek gezond blijven is cruciaal.

Je kan verder lezen na de collage

Hoge gemiddelde snelheid

Het werd overigens een erg genietbare wedstrijd met wat uitvalspogingen die geen enkele kans maakten door het zeer hoge gemiddelde dat in het peloton werd aangehouden. Het parcours in Schoonderbuken was niet gemakkelijk maar de groep bereikte de aankomst met een gemiddelde snelheid van 43 km/uur. In de voorlaatste ronde reden de zes sterkste atleten dan toch weg uit de groep. Onder hen Davide Bomboi, een erg snelle spurtbom. Hij won de wedstrijd zonder al te veel tegenstand. Jeroen Eyskens werd tweede en Jari Snyers werd derde.

Davide Bomboi

De huldiging verliep volgens het “bedien jezelf” principe. De bloemen lagen klaar en de laureaten mochten die zelf ophalen. Geen podium maar een nadar waar de top 3 netjes op 1,5 meter afstand van mekaar plaats nam voor de foto met plaatselijke wielerlegende Valentijn Wyseur.

Jari Snyers vertelde ons na de wedstrijd dat het niveau van het peloton bijzonder hoog is. Alle renners hebben tijdens de lockdown blijkbaar serieus aan de conditie gewerkt. Jari Snyers zelf was tevreden dat er eindelijk een wat moeilijke parcours werd voorgeschoteld. Hij moet het hebben van lastige wedstrijden maar de meeste organisatoren mijden momenteel de hindernissen en kiezen voor een platte omloop.

De fotogalerij is in lage resolutie geplaatst


Steun Hola Hageland

Hola Hageland is en blijft gratis. maar ieder steuntje is welkom!

€10,00


Geef een reactie