Kermis Diest wordt verlengd tot 26 juli

Filmverslag Freddy Ector

De kermissen van Scherpenheuvel, Schoonderbuken, Waanrode en Kortenaken worden afgelast maar in Diest gebeurt net het omgekeerde. De kermis wordt er verlengd tot en met zondag 26 juli.

De kermis zou oorspronkelijk ingekort worden, zoals dat op veel plaatsen gebeurt. Op donderdag 16 juli draaiden de molens hun eerste rondjes en vandaag, 21 juli, zou de kermis weer sluiten. Onder meer omdat de foor in Scherpenheuvel geschrapt wordt, mogen de attracties langer blijven staan. De kermis blijft open tot en met zondag 26 juli.

Schepen van Lokale Economie Maurits Vande Reyde benadrukt dat de situatie in Diest helemaal anders is dan in Scherpenheuvel. De kermis in Diest lokt klassiek minder volk wat het makkelijker maakt om de veiligheid te garanderen. Op de kermis zijn ook permanent stewards aanwezig om de mensen attent te maken op de veiligheidsmaatregelen.

Goede organisatie

De verlenging van de kermis in Diest heeft veel te maken met de goede organisatie en de afgelegen locatie van de kermis. De parking van De Amer en Karteria laat toe om een soort kermisdorp te bouwen waar iedereen voldoende afstand kan houden. Er zijn ook terrassen neer gezet waarmee bezoekers de bubbels kunnen respecteren. Aan de in- en uitgangen zijn stewards aanwezig die alle bezoekers vragen om de handen te ontsmetten.

Maar ook de bezoekers zelf zijn erg gedisciplineerd. Aan de attracties zie je zelden groepen mensen samen troepen en aan de eetkraampjes blijft iedereen netjes op de gevraagde afstand.

Voor de uitbaters van de attracties zal de verlenging zeker welgekomen zijn. Want zelfs al verloopt alles in veilige omstandigheden, toch blijft de belangstelling beperkt. Veel attracties draaien met een zeer magere bezetting. Allicht nemen een aantal mensen liever geen risico, zeker nu de pandemie weer de kop op steekt.

Geen verlenging in Schaffen

In Schaffen, waar het tijdens het verlengde weekend ook kermis was, komt er geen verlenging. Ook daar was de organisatie prima maar evengoed was de belangstelling beperkt. Zaterdagavond liep er nauwelijks volk rond op de foor en de vrijwilligers die aanwezig waren bevestigden dat dit ook op de andere dagen het geval was.

Freddy Ector blikte de kermis van Diest voor ons in.

Geef een reactie