Halve Maan gaat op 1 juli open met verplichte online reservering en maximaal 800 bezoekers per dag

De veiligheidsraad laat toe dat zwembaden openen vanaf 1 juli. Bij provinciedomein Halve Maan in Diest begonnen ze vorige week al met het vullen van de verschillende baden. Dat duurt namelijk wel even. Er gaat zowaar 6 miljoen liter water door de kraan, in tijden van waterschaarste toch een aandachtspunt. Maar soit, de zwemmende mens wil ook wat en dus werd er druk gespeculeerd over het tijdstip van opening van het domein. In politieke kringen was daar namelijk nogal wat onenigheid over. Tot vandaag.

Gedeputeerde voor Provinciedomeinen An Scheveneels kwam persoonlijk naar Diest en zij kondigde aan dat de Halve Maan op woensdag 1 juli effectief opent en dat zwemmen kan. Er zijn wel een pak flankerende maatregelen.

Maximaal 800 bezoekers

De belangrijkste maatregel is de limiet van maximaal 800 bezoekers per dag. Er is ook een limiet van 6 personen per gezin. Op zonnige dagen in de zomer kreeg de Halve Maan de vorige jaren makkelijk tot 6000 bezoekers te verwerken. Met de limiet van 800 heeft elke bezoeker in principe 10m² ruimte. Voldoende veilige afstand dus.

Online reserveren

Iedereen moet ook op voorhand reserveren en betalen. Reserveren kan vanaf dinsdagvoormiddag op www.vlaamsbrabant.be/zwemmen. Wie reserveert kan daarna zijn ticket printen. Dat is belangrijk omdat alle regels die je moet opvolgen, op je ticket staan.

Gedeputeerde Scheveneels is ook erg formeel. Geen ticket of geen identiteitskaart bij? Dan kom je er niet in. Je komt er overigens ook niet in zonder mondmasker. Dat moet je niet absoluut overal dragen maar je moet het wel bij hebben. Enkel in de speeltuintjes en in de kleedkamerzone is het mondmasker verplicht. Als er op andere plaatsen te veel mensen beginnen samen troepen is het masker ook daar een verplichting.

Om de mensen bewust te maken van al die verplichtingen komen er borden op weg van het station naar het domein. Wie met de wagen komt zal op de parking al aangesproken worden over de noodzakelijke documenten. Dat gebeurt om te vermijden dat er te veel volk aan de inkom staat. De politie en een beveiligingsfirma zullen nadrukkelijk aanwezig zijn rond het domein.

Kleedkamers en toiletten open

Overal op het domein staan automaten met ontsmettingsgel voor de handen. De toiletten en de kleedkamers zijn open maar daar is een mondmasker verplicht. Er wordt ook frequent gepoetst en ontsmet. Domeinbeheerder  Philippe van Diest is blij dat de kleedkamers open kunnen. Mensen gaan zich anders in allerlei bochten wringen om zich om te kleden en dat kunnen we in deze omstandigheden missen”, zegt hij.

Rookvrij en duidelijkheid over kledij

De zone rond de zwembaden en de speeltuintjes zijn vanaf 1 juli volledig rookvrij. Die vraag was er al langer en het is een ideaal moment om die verplichting door te drukken. Er komt ook duidelijkheid over de kledij. Er was de vorige jaren nogal wat creativiteit bij een aantal zwemmers maar daar komt nu abrupt een einde aan. Zwembroeken mogen maximaal tot aan de knie komen en ze moeten uit stof gemaakt zijn die bedoeld is voor zwemkledij. Meisjes en vrouwen dragen een bikini of een badpak. Ook hier geldt de regel dat de kledij maximaal tot aan de knie komt. Op het hoofd kan enkel een badmuts. Geen geïntegreerde hoofdbedekkingen dus. En ook geen badpakken die het volledige lichaam bedekken.

Herrieschoppers weren op alle domeinen

Gedeputeerde Scheveneels laat ook verstaan dat het met deze procedure ook mogelijk wordt om herrieschoppers van de domeinen te weren. Er komt namelijk een strenge paaspoortcontrole. Wie in een van de vier provinciale domeinen voor onrust zorgt, kan de toegang tot alle domeinen ontzegd worden door het paspoort te blokkeren.

De tarieven ten slotte, blijven ongewijzigd. Inwoners van Diest komen gratis binnen maar ze krijgen geen voorrang. Vlaams-Brabanders betalen 4 euro en andere bezoekers betalen 12 euro.

Gedeputeerde An Scheveneels leidde vanmiddag de pers rond op het domein. Schevernels – Open VLD – was dus te gast in een stad met een liberale burgemeester. Zeer tegen de gewoonte in was burgemeester Christophe De Graef niet aanwezig bij het plaatsbezoek. Ook Vlaams parlementslid voor Open VLD Maurits Vande Reyde en de blauwe schepenen Rick Brans en Pascale Vanaudenhove waren niet op de afspraak.

Bekijk een sfeerbeeld van de Halve Maan

Geef een reactie