Onduidelijke communicatie zorgt voor verwarring over gebruik skateparken

De kopafbeelding is gemaakt voor de uitbraak van covid-19 (zomer 2019)

Het werd door de federale politici met veel enthousiasme aangekondigd. De skateparken en speelpleintjes mochten vorige maandag weer open. Wat vanuit de pluchen cenakels in Brussel wordt verkondigd, is echter niet altijd makkelijk uit te voeren op het terrein. Duidelijke en goed georganiseerde communicatie hebben we in deze crisis nog niet echt ervaren en dat leidt tot verwarring bij de burgers. Ook nu weer was er een sloganeske mededeling die niet werd ingekaderd met de voorwaarden die nodig zijn voor de uitvoering ervan op het terrein.

Opening op 25 mei in Scherpenheuvel-Zichem

Het skatepark aan De Beumkes bijvoorbeeld, wordt ondertussen al regelmatig gebruikt omdat de jongeren en hun ouders ervan uitgaan, dat dit ook mag. Vorige maandag trok een consequente moeder met haar kroost, skateplanken onder de voetzool, naar De Beumkes. Zij paste de voorwaarde dat buiten en in groep sporten alleen kan onder begeleiding van een volwassen persoon, ook toe op skaten.

De mama was duidelijk te goeder trouw. Alleen was zij niet op de hoogte dat in Scherpenheuvel-Zichem momenteel nog geen enkel skatepark officieel open is. Volgens burgemeester Manu Claes is het de bedoeling om die heropening tegen 25 mei in te plannen. De voorwaarden waaronder de skaters weer op de plank kunnen staan, worden momenteel voorbereid, conform aan de eisen van het federale niveau. De jeugddienst coördineert de zaak.

Opening op 3 juni in Diest

In Diest is het nieuwe skatepark net afgewerkt maar het beton moet nog uitharden. Dat heeft tijd nodig. Nog tot 3 juni moeten de skaters de plank opbergen maar ook daar is de verleiding te groot. Er hangen wel waarschuwingen dat je het park nog niet mag gebruiken maar toch gebeurt het.

Gedrag bepaalt curve maar warrige communicatie bepaalt gedrag

De verwarring rond de skateparken geeft duidelijk aan dat de versplintering van voorwaarden en maatregelen en de herinterpretatie ervan, niet meer correct begrepen wordt door de burgers. Dat is gevaarlijk. Wat men niet correct begrijpt kan men ook niet correct toepassen en dat werkt demotiverend. De uitspraak dat ons gedrag de curve bepaalt is waar maar de warrige communicatie vanuit het federale niveau bepaalt ook ons gedrag. Zeker in een fase waarin de maatregelen worden afgebouwd, is het cruciaal om correct, duidelijk en zonder politieke inmenging te communiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.