Taverne Schmedz gesloten door politie Demerdal

De politie van zone Demerdal heeft zondag taverne Schmedz in Diest gesloten. Dat meldt HLN en het wordt ons bevestigd door verschillende bronnen.

Uitbater Herman Smets van Schmedz opende de zaak op 11 mei maar enkel als een take-away. Het team van Schmedz biedt croissants met koffie, pasta, croques en ijs aan en volgt daarbij de regels om afstand te houden met een aparte in- en uitgang.

Geen probleem zou je denken. Maar blijkbaar waren er klanten die enkel drank bestelden om die vervolgens ongegeneerd op te gaan drinken op de Grote Markt. De politie van zone Demerdal kreeg dat al snel in het snuitje. Ze stelden een pv op over de feiten en de zaak werd gesloten.

Dat is niet enkel zakelijk een probleem voor uitbater Herman Smets. Hij is namelijk ook voorzitter van de handelaarsvereniging ACM. In HLN geeft Herman Smets de feiten toe. Zelf was hij niet aanwezig op het moment van de feiten maar zijn team heeft een fout gemaakt, zegt hij. Herman Smets verwacht een telefoontje van de burgemeester of de betrokken schepen. Dat is een vreemde uitspraak. De betrokken schepen is Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde en die is alvast duidelijk in HLN: “Iedereen is gelijk voor de wet en we moeten de maatregelen echt respecteren”. De schepen kan ook geen ander oordeel vellen. De overtreding is politioneel vast gesteld.

Herman Smets mag zich dus aan een stevige boete verwachten maar de vraag is wat de impact is van deze kwestie op zijn mandaat als voorzitter van ACM. “Onze adviesorganen zijn volledig onafhankelijk”, zegt schepen Maurits Vande Reyde. “Ik mag me daar als schepen niet mee inlaten.”

Geef een reactie