Scharniermomenten – een creatieve aanpak voor de belangrijkste momenten in je leven

We beginnen vandaag met een reeks over jonge ondernemers die het in deze bizarre tijden aandurven om een innoverende nieuw activiteit op te starten. Vandaag: Scharniermomenten, het bedrijfje van Els Van Attenhoven uit Diest.

Scharniermomenten noemt haar bedrijfje. Die naam zegt eigenlijk alles. Els Van Attenhoven is een van die mensen  die een zogenaamd nieuw beroep uitoefent. Met Scharniermomenten geeft ze een creatieve twist en inhoud aan de belangrijke momenten in het leven van mensen.

Eigenlijk was de jonge onderneemster voorbestemd voor het onderwijs. Vader Rik Van Attenhoven was leraar in het Sint-Jan Berchmanscollege in Diest en nonkel Boni was het gezicht van het toenmalige PMS, het instituut dat bepaalde waar studenten hun talenten verder zouden ontplooien. Voor Els werd dat de normaalschool.  Na een paar jaar in het onderwijs kwam ze in de banksector terecht maar ook daar knelde het creatieve talent te fel.

Zingen is helemaal haar ding en Els heeft een voorkeur voor het meer klassieke werk. Ze is onder meer lid van het erg hoog gewaardeerde koor Concinite uit Leuven.

Praten met de mensen

Naast het koor zong Els Van Attenhoven vaak bij huwelijken, uitvaarten, jubilea en geboortes. Scharniermomenten dus, het idee is daar ontstaan. Els zag dat die sleutelmomenten in veel gevallen op een klassieke manier worden aangepakt. In veilige modus. Ze voelde dat een paar kleine creatieve ingrepen meestal een stevig verschil maken. Maar die moeten uiteraard gedragen zijn door de klant. “Ik praat op voorhand lang met de mensen waar ik voor werk”, zegt ze daarover. “Op basis van hun input ga ik op zoek naar de zaken die belangrijk en gevoelig zijn voor het moment. Ik probeer om daar een creatieve switch aan te geven.”

Een van de evidente momenten waar mensen iets moois willen van maken zijn uitvaarten. Die nemen momenteel nog het grootste deel van haar agenda in. Dat heeft ook een reden. Els werkte een tijdje als vaste begeleider in crematorium Hofheide. Ze bouwde in die sector een stevige reputatie op. Momenteel werkt ze voor meerdere uitvaartondernemers in de regio. “Ik val nog regelmatig terug op Hofheide”, zegt ze. “De locatie biedt veel voordelen en ze is ook erg mooi ingebed in een natuurlijke omgeving. Maar ook heel wat uitvaartondernemers hebben geïnvesteerd in een moderne accommodatie. Er is ook een groeiende vraag om een afscheidsmoment te organiseren op een speciale, vaak minder bekende en minder evidente plaats. Dat hoeft ook niet altijd binnen te zijn.”

Op zoek naar mooie momenten in het leven

Volgens Els blijven uitvaarten erg emotionele momenten waar de mensen specifiek inhoud willen aan geven. “Ik heb het grote voordeel dat ik eigenlijk alle aspecten van zo’n uitvaart zelf kan invullen”, zegt ze. “Ik bekijk zo’n plechtigheid ook niet als een moment maar als een proces dat vaak een paar dagen kan duren. Ik ga samen met de opdrachtgever op zoek naar mooie momenten uit het leven van de overledene. Daar zoeken we muziek, teksten en beeldmateriaal bij en dat stoppen we in een specifiek concept dat niet altijd overeen komt met de klassieke manier waarop een uitvaart gebeurt. Op die manier creëren we een uniek en erg persoonlijk afscheidsmoment.” Voor Els Van Attenhoven zijn kinderen een belangrijk aspect in de rouwbegeleiding. “Zij geven een frisse, niet gefilterde toets in de manier waarop we een uitvaart aanpakken”, zegt Els.

Els werkt vaak nauw samen met een uitvaartondernemer. Zij nemen de uitvoerende taken op en Els Van Attenhoven vult het inhoudelijke en het creatieve in. “Die samenwerking heeft een groot voordeel”, zegt Els. “We werken met dezelfde intentie aan twee totaal verschillende aspecten van het afscheidsmoment.”

Aanpak door pandemie is anders maar niet minder intens

De pandemie zorgt momenteel voor een heel specifieke situatie. Bij uitvaarten mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn en de maatregelen voor sociale afstand tussen de verschillende bubbels moeten gegarandeerd worden. “Precies daarom is een creatieve aanpak vandaag nog belangrijker”, zegt Els. “De verbondenheid van het kleine groepje mensen die aanwezig zijn is erg intens. Veel uitvaartondernemers bieden nu livestream aan. Dat is een specifieke uitdaging. Als de familie daarvoor kiest gaan we ook op zoek naar verbinding met de mensen die de uitvaart digitaal volgen. Maar we trekken de rouwbeleving ook op andere manieren open. Ik heb niet het gevoel dat de mensen waar ik de laatste weken voor werkte, iets gemist hebben. De aanpak is anders maar daarom niet minder intens.”

Concept dat past bij persoonlijke situatie

Rouwbegeleiding mag dan al een belangrijke pijler  zijn in de uitbouw van haar eigen bedrijfje maar met de oprichting van Scharniermomenten doorbreekt de Els Van Attenhoven de te grote afhankelijkheid ervan . Door de pandemie is de diversificatie van haar activiteiten wat moeilijker omdat de bubbels geen groepsactiviteiten toelaten maar dat geeft Els de kans om de invulling van andere bijzondere momenten in het leven nog professioneler voor te bereiden. Geboortes, speciale verjaardagen, huwelijken, jubilea, communie-en lentefeesten, pensioneringen maar misschien ook erg persoonlijke gebeurtenissen schreeuwen in deze digitale maatschappij naar een creatieve invulling. “Sociale media nemen de plaats in van het dorpsplein, de volkscafés en de familiebezoeken,  zegt Els. Mensen hebben er nood aan om op speciale momenten in het leven uit dat digitale cocon te kunnen breken. Met Scharniermomenten ontwikkelen we een concept op maat van ieders persoonlijke situatie.  Als de pandemie eenmaal onder controle is, zal de behoefte om weer aan te knopen met het sociale leven dat we gewend zijn, veel groter zijn. Feesten en vieren zijn daar een belangrijk aspect van.”

Ook voor bedrijven

Els Van Attenhoven denkt overigens  niet alleen aan individuele klanten, ook in het bedrijfsleven kunnen speciale momenten een persoonlijke invulling krijgen. “De pandemie heeft het bedrijfsleven stevig op zijn fundamenten doen daveren”, zegt Els. “Als de zaak eenmaal weer onder controle is, zal verbondenheid met mekaar en met het bedrijf cruciaal zijn. We gaan de schok van covid-19 samen moeten overwinnen. De creatieve invulling van specifieke data en gebeurtenissen zal ook daar voor symbolische mijlpalen zorgen.

Contact

Geef een reactie