Kraampjes in Scherpenheuvel gaan weer open, ook Lourdes beperkt weer open

Burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes meldt dat de kraampjes rond de basiliek op donderdag 21 mei weer open mogen. Dat is Hemelvaartdag en in principe een topdag voor het bedevaartsoord.

Uiteraard moeten ze zich houden aan de opgelegde maatregelen om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan. De belangrijkste maatregel is die om afstand te bewaren.

Er zijn verder voorlopig geen bedevaarten mogelijk en de horeca blijft nog gesloten. Die situatie verandert niet voor 6 juni en dat betekent dat ook Pinksteren, nog zo’n hoogdag voor het bedevaartsoord, zal verloren gaan. Op Pinkstermaandag trekt traditioneel de Poolse katholieke gemeenschap van de basiliek naar de Mariahal. Dat is een van de meest impressionante bedevaarten van het jaar maar ook dat zal dit jaar dus niet kunnen.

Lourdes beperkt weer open

In Lourdes komt ondertussen wel wat beweging in de lockdown. Lourdes was volledig afgesloten maar dat verandert nu. Voortaan zijn de pelgrims en bezoekers er opnieuw welkom, al is de bedevaartplaats dagelijks uitsluitend tussen 14 en 18 uur open. Volgens monseigneur Olivier Ribadeau Dumas, de rector van het heiligdom, zijn er omwille van de gezondheidsregels voorlopig alleen individuele pelgrims uit een straal van 100 kilometer welkom.

Bezoekers moeten een mondkapje dragen en mogen niet langer dan een half uur blijven. De grot waar Maria destijds verscheen aan Bernadette Soubirious (1844-1897) kan door maximum 10 personen per keer worden bezocht. Ze krijgen de tijd om een kaars te branden in de lichtkapel. Er is ook een apparaat geplaatst om water uit de fonteinen te halen. Gebedsdiensten of eucharistievieringen met publiek zijn nog niet toegelaten.

Volgens schattingen is het bedevaartsoord door de sluiting 8 miljoen euro misgelopen. Dat is erg pijnlijk omdat het financiële evenwicht nog maar pas was hersteld. Voor het behoud van de banen is de steun van donoren cruciaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.