Kraamverzorgers brengen gemoedsrust maar leren jonge ouders ook correcte handhygiëne aan

Het is een beetje tussen de plooien van covid-19 gevallen maar de Week van de kraamzorg eindigt vandaag. Alle aandacht ging de afgelopen weken naar de impact van het virus en de mogelijkheden om de verspreiding ervan in te perken. Vooral ook in de woonzorgcentra. Kraamzorg kwam nauwelijks aan bod in de media terwijl het virus toch ook daar stevige impact heeft.

De zussen Ilse en Kristel Dierickx zijn allebei al jaren erg gedreven actief in de kraamzorg. Ze specialiseerden zich vooral in technieken om jonge mama’s aan te leren hoe ze best borstvoeding geven. Uiteraard blijft dat vandaag een belangrijke focus maar covid-19 heeft ook nieuwe behoeften duidelijk gemaakt. Kraamverzorgers vullen een stukje de leegte in die het gevolg is van de lockdown en de focus op handhygiëne en vooral hoe je die correct toepast is cruciaal geworden.

Raamvisite is de nieuwe norm

“Voor gezinnen met een pasgeboren baby is raamvisite de nieuwe norm geworden”, zegt Ilse Dierickx. “Grootouders en andere familieleden kunnen alleen op voldoende afstand en met fysieke afscherming een bezoekje brengen. Knuffelen met de baby kan voor hen voorlopig niet en de ouders een handje toesteken is evenmin mogelijk. Bij veel gezinnen kunnen enkel de vroedvrouw en de kraamverzorgers nog binnenkomen. Dat doen we op een zo veilig mogelijke manier. De bescherming van de baby en de jonge moeder zijn bij iedere handeling het uitgangspunt. We dragen uiteraard altijd een mondmasker en handschoenen. Dettolwipes en alcogels horen ondertussen bij onze vaste uitrusting. Maar naast al die materiële voorzorgen hebben we ook extra aandacht voor emotionele ondersteuning. We zijn zowat de enigen die een gezin wat meer liefde en warmte kunnen geven. We zorgen voor extra lekkere maaltijden en we proberen om de mama wat meer rust te geven.”

Correcte handhygiëne aanleren

Covid-19 zorgt er niet alleen voor dat Ilse en Kristel wat extra liefde en bekommernis in hun dagelijkse verzorging stoppen. Net zoals ze dat voor borstvoeding deden proberen ze de ouders nu mee te nemen in een traject waarbij de juiste techniek voor een correcte handhygiëne wordt aangeleerd. “In de ziekenhuizen besteedt men al veel langer extra aandacht aan handhygiëne”, zegt Ilse Dierickx. “De pandemie zorgt er voor dat die technieken nu ook in het dagelijkse leven worden geïntroduceerd. Zeker voor jonge baby’s en hun ouders zal een goede handhygiëne een cruciale rol spelen. We proberen ook vooral de jonge ouders gerust te stellen. Ze zitten meer dan anders met vragen. We luisteren vooral en proberen alle bezorgdheden te kaderen. De angst dat een besmetting hun pril geluk verstoort is groot bij sommige gezinnen. We komen zeven weken lang bijna iedere dag aan huis bij een gezin. Die continuïteit geeft hen gemoedsrust.”

Geef een reactie