Dag van de Zorg afgelast voor corona – Home Martine Van Camp moet open dag schrappen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft, na overleg met de zorgsector, beslist om de Dag van de Zorg, die op 15 maart zou doorgaan, uit te stellen. De reden ligt voor de hand. Het coronavirus dat momenteel in België sterk uitbreidt, is vooral gevaarlijk voor ouderen en zieken. En dat is nu net het publiek waar Dag van de Zorg aandacht voor vraagt. Anderzijds hebben de ziekenhuizen en woonzorgcentra momenteel hun personeel nodig voor andere prioriteiten die een gevolg zijn van de uitbraak van het virus.

Home Martine Van Camp schrapt open dag

Dag van de Zorg was dit jaar een gigantisch succes. Er waren 210 projecten aangemeld. Een van die initiatieven was Home Martine Van Camp. Zij planden een open dag in de vestiging in Molenstede en 2 locaties in het centrum van Diest. Het was vooral de bedoeling om de verbouwingen die tussen 2014 en 2018 gebeurden, te tonen aan het publiek. Dat kan dus niet doorgaan.

Voorlopig is er nog geen nieuwe datum voor de Dag van de Zorg. Minister Beke wil wachten tot de verspreiding van het virus voldoende onder controle is. Bij Home Martine Van Camp gaat directeur Erik Peirelinck er echter van uit dat die er dit jaar niet meer komt. Hij kijkt al naar 2021 voor een nieuwe open dag.

Nieuwbouw op site pastoor Poels

Misschien is dat uitstel ook meteen een opportuniteit. De organisatie is momenteel bezig met een paar erg ambitieuze plannen. Die zijn nog niet echt zichtbaar maar volgend jaar zullen ze al afgerond zijn.

Op de site van pastoor Poels bouwt Home Martine Van Camp een nieuw dagcentrum voor ongeveer 45 personen met 6 studio’s en een gemeenschapsruimte. Om dat project te kunnen realiseren moest de Sint-Jan Berchmanskerk ontwijd worden en daarna afgebroken worden.

In juni 2019 werd het ontwerp voor de nieuwbouw aanbesteed. De aanvankelijke prijs overschreed echter de financiële mogelijkheden. Daarom werd enkele keren rond de tafel gezeten met de ontwerper en het studiebureau. In totaal kon zo voor ongeveer 220.000 euro bespaard worden. Uiteindelijk bedraagt de kostprijs van het project 2.917.510 euro (inclusief Btw).  

Voor de financiering wordt een banklening aangegaan van 2.000.000 euro. Lions club Diest doet een dubbele inspanning: gedurende 20 jaar zal er een donatie zijn van 60.000 euro waarmee een belangrijk deel van de lening kan afbetaald worden. Daarnaast staat Lions club Diest ook nog in voor een renteloze lening van 700.000 euro. In principe is de bouw in december 2020 afgerond. In de voorgevel van het dagcentrum wordt een gedenksteen geplaatst die verwijst naar de St.-Jan Berchmanskerk en pastoor Poels.

De werking van Home Martine Van Camp startte in 1983 maar ondertussen zijn de activiteiten sterk uitgebreid en geëvolueerd. Momenteel worden ruim 200 cliënten op uiteenlopende wijze begeleid. Dit kan gaan van permanente en intensieve dag- en nacht ondersteuning tot mobiele begeleiding in de eigen woning. De dienstverlening wordt aangeboden op meer dan 10 plaatsen gespreid over Diest en Scherpenheuvel.

2 comments

Geef een reactie