Inclusief en artistiek project Cinema Paradiso enkel mogelijk dankzij inzet van tientallen vrijwilligers

Diest heeft opnieuw een volwaardige filmzaal. Over het concept en het programma publiceerden wij eerder al dit uitgebreid artikel.

Cinema Paradiso startte vorige vrijdagavond dus effectief op. Daar horen uiteraard speeches bij en daar raapt een mens in deze periode van het jaar al wel eens iets nieuws op.

Vrije tijd is het kapitaal van de samenleving

Schepen van Cultuur Geert Cluckers is erg in zijn nopjes met het project. Hij gebruikte een mooie metafoor om de inzet van de vele vrijwilligers te onderstrepen. “Het kapitaal van onze samenleving is tijd en dan vooral vrije tijd”, zei de schepen. Hij noemde expliciet het team van cc Den Amer en directeur Dave van den Broeck, nogal wat stadsdiensten, D’Oranje Giraffen, Ak’cent en Home Martine Van Camp.

Schepen Cluckers maakte er ook geen geheim van dat hij aanvankelijk erg gecharmeerd was door de houten bankjes in de zaal maar uiteindelijk is hij blij met de vervanging ervan. “Het was een marteling om daar twee uur lang op te zitten”, zei de schepen. Die vervanging is overigens een verhaal apart. De stad Alphen-aan-de Rijn in Nederland maakte budget vrij voor de bouw van liefst drie volledig nieuwe filmzalen. Het materiaal van de oude filmzalen mocht gratis opgehaald worden. “We waren al lang op zoek naar betaalbare zeteltjes en kregen dit plots in de schoot geworpen”, zegt Dave Van den Broeck. “De aanschaf van nieuwe zetels zou ons minstens 300 euro per stuk gekost hebben (er staan 170 zetels in de zaal). Nu hebben we enkel het transport moeten betalen.”

Inclusief en artistiek

De zetels waren nog in zeer goede staat maar ze moesten wel grondig gereinigd worden. Dat gebeurde door de mensen van Home Martine Van Camp. Cinema Paradiso is dus ook een inclusief project. Verder is ook artistiek Diest op een specifieke manier betrokken. Aan de zijwanden hangen twee grote canvassen met werk dat subtiel de cinema met het militaire verleden van de site combineert. Die werken zijn gemaakt door Jacques en Lise, twee grafische kunstenaar uit Schaffen.

Carte Blanche

In zijn speech benadrukte Dave Van den Broeck op zijn beurt de rol die schepen Cluckers en het bestuur gespeeld hebben voor het project. “Ze hebben ons carte blanche gegeven en dat is geen evidente houding”, verduidelijkte hij.

De directeur van het cultuurcentrum gebruikte een opvallend citaat uit het boek van Dirk De Wachter om impliciet even uit te halen naar de besparingen op de begroting voor cultuur in Vlaanderen.

“Kunst raakt diepere en onbekende lagen in ons en daarom is het zo belangrijk. Ik denk ook dat het ergens raakt aan duisternis, aan iets van verborgen verdrie. Voor mij zijn kunst en cultuur geen kers op de taart, zij zijn de bodem, de basis, de worteling waarop de maatschappij haar samenhang, haar identiteit en haar welzijn fundeert.”

Beperkt budget

Aan het einde van zijn speech vertaalde Dave Van den Broeck het engagement van alle vrijwilligers in een financiële context. “De verbouwing van Cinema Paradiso heeft minder gekost dan 170 nieuwe cinemazetels”, zei hij.

De verbouwing gebeurde bijna integraal met recuperatiemateriaal. De eigenlijke kostprijs ligt in de buurt van 30.000 euro maar omdat er ook nog heel wat veiligheidsmaatregelen nodig waren steeg de factuur naar bijna 50.000 euro. Diest krijgt daarvoor een uniek, nostalgisch en artistiek bijzonder knap uitgewerkte filmzaal.

Die zaal kan binnenkort overigens ook door andere verenigingen gebruikt worden. Schepen Cluckers maakte bekend dat hij de zaal opneemt in de accomodatie die de stad te huur aanbiedt.

Afbraak

Blijft natuurlijk de vraag hoe lang Cinema Paradiso kan blijven bestaan. Geert Cluckers begon zijn toespraak met de opmerking dat er “talrijke boeiende voorstellen” zijn voor de verdere invulling van de citadel. In het vroegere masterplan werd voorzien dat de vijfhoekige vorm van de historische gebouwen opnieuw moet gesloten worden. Als dat gebeurt impliceert dat ook de afbraak van het gebouw waar de cinemazaal maar ook De Lift inzitten. Eer het zover komt zal er allicht nog behoorlijk wat water door de Demer stromen. Wie weet stroomt zelfs de Demer zelf op dat moment opnieuw door de stad.


Op de website van CC Diest kan je alle films die momenteel geprogrammeerd staan bekijken en boeken.

Geef een reactie