Foto-artikel | Nieuwjaarke zoete had ook nu weer vier voeten

Nieuwjaarke zoete, het varken had ook nu weer vier voeten! In het Hageland trekken de kinderen op 31 december nog massaal de straat op om nieuwjaar te zingen. We konden niet overal zijn maar we zagen wel een paar opmerkelijke veranderingen.

Een van onze eerste stopplaatsen was de tent van KWB Keiberg. Om 9.30 stonden ze daar trouw op post maar er was nog maar nauwelijks iemand gepasseerd. Dat zou later zeker veranderen maar het was een opmerking die we overal kregen. De kinderen begonnen later aan hun rondtrek.

In Testelt zit het nieuwjaarszingen duidelijk in de lift. Vooral in de omgeving van de Kattestraat zwermen tientallen groepen creatief met zakken beladen ukjes rond. Op de parking van Tricot Paul bewijzen de chiromeisjes wie de broek draagt in de vereniging. De jongens waren in een nabijgelegen kroeg gevlucht voor de kou maar de meisjes wilden van geen wijken weten!

Op de uithoeken van de deelgemeente staan de vaste klanten van ieder jaar. Op de kruising van Dorp en de Pastoriestraat is al jarenlang een soort pop-upbar met een ruim assortiment korte natjes en warme chocolade. De buren slepen flessen bij en drinken zelf ook een neut mee.

Op de Testeltsesteenweg passeren we elk jaar bij een Belgisch-Brits koppel met waanzinnig kitscherige UK-kersttruien. The lady of the house is voor een kuchje naar de dokter maar de echtgenoot en een paar kameraden staan viriel op post bij de vuurkorf. Het onderwerp van de voorbije jaren was telkens de Brexit en de chaos die dat nu al mee brengt. Het was nu niet anders. Of hier al ooit aan zangertje gepasseerd is, is onduidelijk, maar ze staan er ieder jaar opnieuw en dat verdient respect en een foto.

Kersthut aan putterslamp wordt ankerpunt

In Averbode krijgt de traditie een forse beuk. Op de parking voor de bibliotheek was er dit jaar geen standje meer van de scouts. Dat had een negatief effect want ook in de directe omgeving ontbrak de jenever en de warme chocolade. De leegte werd meer dan gecompenseerd door de kersthut aan de putterslamp. Het zanggebeuren ankerst zich hier duidelijk vast. De hut wordt ieder jaar een beetje mooier, het aanbod wordt diverser en kwalitatiever en het concept is gewoon knap bedacht. Zingen levert snoep en warme wafels op en de ouders kunnen wat wisselgeld of iets meer achterlaten in een collectedoos. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Kiosk in Zichem verlaten

In Zichem zijn klassiek veel zangertjes in de straten maar de vaste post op de kiosk wordt al een paar jaar niet meer bemand. Kwatongen fluisteren dat, na de toren en de kerk, nu ook de kiosk met instorting bedreigd is maar dat weigeren we te geloven. Tot nader order is dat koepelgebouwtje binnen enkele maanden nog steeds het podium voor de revue van de boerekeutels en de bierbuiken.

Frituur De Mups pakt het creatief aan

In Schoonderbuken zagen we een knap voorbeeld van hoe je als handelaar creatief kan inspelen op een oeroude traditie. Zaakvoerster Sarah Poelmans van frituur De Mups draaide de gaskraan open en stookte haar frituurketel warm. Iedere zanger kreeg een bakje met wat snacks en een sausje mee. Wij zagen nogal wat kindjes glunderen en ook de ouders die meeliepen grabbelden een warme hap mee. Sarah heeft dat slim bekeken. Ze buigt een traditioneel concept om naar haar eigen product en iedereen is happy.

Gwendolyn en Monique bakken ze bruin

In Rillaar zingen ze pas na de middag. Wie in de voormiddag al op pad was in een andere gemeente kan dus nog een tweede shift draaien en dat was er aan te zien. Rillaar leek wel ingenomen door vrolijk zingende jeugd.

Hier zagen we een opvallend fenomeen. Twee politieke partijen pakken uit met een eetstandje voor de zingende kinderen. CD&V met provinciaal gedeputeerde Monique Swinnen bakten de wafeltjes bruin en Open VLD met burgemeester en nationaal partijvoorzitter Gwendolyn Rutten zorgden voor warme pannenkoeken. Keurig opgediend met blauwe latexhandschoenen. Dat verliep allemaal op een politiek correcte manier en veel mensen vonden het een sympathiek initiatief. Burgemeester Rutten gaat wel aan haar socialistische coalitiepartner moeten uitleggen waarom ze een roodgeklede symboolfiguur in een blauw pak gestoken heeft. Maar hadden de kinderen verder weinig moeite mee. Als de pannenkoeken maar smaken.

Overigens zijn het ook in Rillaar de chiromeisjes die de broek dragen. Dat mag u zowel letterlijk als figuurlijk nemen.

Geef een reactie