Quiz moet werking van Mama Lufuma mee ondersteunen

Welk erts het Atomium symboliseert, hoe de nieuwe cryptomunt van Facebook heet en wie volgens de bijbel de eerste moordenaar was. De quiz van Mama Lufuma leek best haalbaar. Alhoewel er ook al onmiddellijk hersenbrekers bijzaten. Het diepste gat ooit door mensen gegraven bleek het Kola-gat te zijn. Een mens leert iedere dag wel iets bij terwijl ik me afvroeg waarom iemand het nodig vindt om 12.262 meter in de grond te boren. Dat Zoutelande eigenlijk origineel een liedje is van de Duitse groep Frankfurt Oder, verbaasde mij overigens nog meer. Het strandhuis is bij de Duitsers overigens een tuinhuis. Het zijn niet echt romantici natuurlijk, onze oosterburen.

Streng maar rechtvaardig

Meer dan dertig ploegen braken zich een ganse avond het hoofd over dat soort van wistjedatjes. Onder de strenge leiding van de zus van oprichtster van Mama Lufuma, Lieve De Keyser. “Niet praten als ik de vragen voorlees”, waarschuwde ze. “En al zeker geen getokkel op de slimme telefoon. Jullie geven de antwoorden en niet professor Google.” Een loopmicrofoon gaf haar de vrijheid om de goede gang van zaken te controleren. Wat ze ook consequent deed.

De quiz ging vlot zijn gangetje. Er werd gelachen, gezucht en verbaasd opgekeken bij de zoveelste vraag waarvan het antwoord een onbeschreven deel van het geheugen bleek.

Levenswerk in Congo

De pintjes, de cava en wijn gingen vlotjes door de kelen. En aan het einde van de avond is het dat wat telt. Geld in het laadje brengen van vzw Mama Lufuma. Het levenswerk van Lieve De Keyser en Hyppo Mayumba. Al twaalf jaar lang maken zij het leven van jonge moeders in het Congolese Matadi een stuk veiliger en aangenamer. Ze bouwden een opvanghuis voor tienermoeders en hun kindjes, startten een naai-atelier, een kleuterhuisje en een kinderbib. En ze werken constant aan het besef dat familieplanning en de keuze of en wanneer er kinderen komen, een fundamenteel recht is, ook en misschien vooral voor vrouwen. Dat doen ze met een grote groep vrijwilligers in België en met vijf betaalde arbeidskrachten in Congo.

Om dat allemaal te financieren moeten de leden van de vzw Mama Lufuma hard werken en creatief zijn. Wil je hen steunen?

Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.
OSJ-Steunfonds – Mama Lufuma
IBAN: BE14 7360 1595 8483 – BIC: KREDBEBB.
Als begunstigde vermeld je letterlijk “OSJ-Steunfonds – Mama Lufuma”

Giften onder 40 euro kunnen best via: vzw Mama Lufuma | IBAN: BE66 7440 2041 3843 – BIC: KREDBEBB

Iedere euro gaat effectief naar de werking van de vzw. De vrijwilligers betalen de kosten voor hun transport en hun verblijf zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.