Straffe mix van folktoppers op Merodefestival 2019

Het Merodefestival opende vorige woensdag met een sterke set van Naragonia. De Griekse Savina Yannatou zorgde daarna voor een ultiem staaltje van stembeheersing. Je kan ons artikel nog even nalezen. De foto’s van dag 1 van het Merodefestival staan op een aparte fotopagina.

Donderdagavond opende de Britse protestzanger Robb Johnson het folkfeestje. Presentator Lennaert Maes noemde hem de laatste authentieke poltieke songwriter, een omschrijving die Johnson helemaal waar maakte. De man zette het Britse politieke gekrakeel en bij uitbreiding dat van zowat de ganse wereld op een humoristsich-sarcastische manier in zijn hemd. De zanger had duidelijk fans in het prubliek dat zich heel graag liet meeslepen met zijn toegankelijke songs.

Na de pauze stond er plots een breekbaar porseleinen meisje op het podium. Alleen, met een gitaar. Haar collega’s gunden Kitty Mcfarlane een kort moment van eenzame glorie. Ze maakte die eer meteen helemaal waar. De partner van Sam Kelly heeft een van de meest zuivere folkstemmen die in het wereldje rondlopen. Kitty legde bij iedere song uit waar het eigenlijk zou over gaan. Daaruit bleek dat ze niet alleen bijzonder goed zingt, ze zorgt ook voor boeiende inhoud. Violiste Naomi Vercauteren had nog een tweede gast uitgenodigd. Mohsen Amini is een grote naam in het wereldje. BBC kroonde hem tot allerjongste Folk Musician of the Year. De man is een opgewonden springveer op het podium maar als hij zijn energie afleidt naar zijn concertina harmonica gebeuren er magische dingen. Het hoogtepunt van zijn performance was een rondje snelheid in duet met gitarist Jeroen Knapen, die daarmee meteen zijn eigen virtuositeit onderstreepte. Brisk, de groep van Naomi Vercauteren, heeft met Gunnar Van Hove en Wim Moons nog ander straf volk op het podium. In Diest kwam daar nog contrabassist Vincent Noiret bij. Wat ons betreft was dit het absolute hoogtepunt van editie 2019.

Je kan de foto’s van dag 2 van het Merodefestival bekijken op de fotopagina

Alden, Patterson & Dashwood openden de vrijdagavond. Het trio komt uit Norwich en ze hadden de trip naar DIest met de auto gemaakt. Het was er niet aan te horen. Stevige klassiek verpakte folk van op het eiland waarbij vooral het instrumentale luik sterk opviel.

En toen kwam MANdolinMAN. Wie hen kent, en wie kent hen niet, weet dat je dan een potje bijzondere viruositeit mag noteren. Voor de gelegenheid kwam ook meester-fluitist Stefan Bracaval meedoen. Stefan zorgde twee jaar geleden al voor een memorabel hoogtepunt van het Merodefestival toen hij, samen met Maarten Decombel, Michel Godard en Kevin Seddiki begeleidde. Dit jaar mochten ze twee iconen van de Scandinavische folk ondersteunen. Sofia Sanden en Ulrika Boden waren ooit lid van het legendarische folkgezelschap Ranarim. De groep stopte omdat Ulrika en Sofia de opvoeding van hun kinderen belangrijker vonden. Negen jaar later staan ze opnieuw samen op het podium. “Wat een unieke stemmen”, fluisterde Maarten Decombel ons in het oor. Als hij het zegt!

Je kan de foto’s van dag 3 van het Merodefestival bekijken op de fotopagina

Geef een reactie