Verslag | Gemeenteraad Diest – 22.10.2018

De eerste gemeenteraad na de verkiezingen kreeg een bizar verloop in Diest. De impact van de nieuwe coalitievorming woog duidelijk op de debatten. Vreemd genoeg slaagde de oppositie er in om voor de eerste keer tijdens deze legislatuur, de meerderheid te breken in het stemgedrag.

Open Diest zwijgt

Winnaar van de verkiezingen Open Diest kwam op geen enkel moment tussen tijdens de vergadering, op een korte technische interventie van toekomstig burgemeester Christophe De Graef na. De raadsleden van Open Diest leken zich op die manier al te plooien naar hun nieuwe coalitiepartners van DDS.

Mak DDS

De raadsleden van DDS gaven een eerder makke indruk. Burgemeester Jan Laurys startte de vergadering enigszins onzeker maar viel snel in zijn gewone routine. Enkel schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Stals kwam met een inhoudelijk sterke tussenkomst. Schepen van Financiën Erwin Jennes, meestal een voorbeeld van visueel sterk onderbouwde inhoud, maakte snel komaf met zijn uitleg over een begrotingswijziging.

Sterk verdeeld sp.a breekt toch meerderheid

Raadsleden Rob Colin en Marc Florquin van sp.a leken hun rol van toekomstige oppositie nu al op te nemen. Dat zou later in de vergadering leiden naar het doorbreken van de huidige meerderheid. Het werd ook pijnlijk duidelijk dat sp.a een diep verdeelde partij is in Diest. Marc Florquin viel openlijk zijn fractievertegenwoordiger in het schepencollege aan.

N-VA verteert verlies verkiezingen slecht

Bij N-VA namen enkel Renaat Rijnders en Lydia Mertens hun actieve rol in de oppositie op. De partij sleept de zware afstraffing van de verkiezingen duidelijk mee.

De vertegenwoordiger van Vlaams-Belang kwam op geen enkel moment tussen en bleef zich ook na zes jaar wentelen in kleurloos stemgedrag door zich te onthouden voor inhoudelijk belangrijke punten.

Besperking van de agenda

  1. Goedkeuring lijst erkende jeugdwerkinitiatieven 2018-2019

De lijst dient als basis voor de toewijzing van de subsidies en werd met 27/27 stemmen goedgekeurd

  1. Goedkeuring van statutenwijziging Projectvereniging de Merode

Het gaat om een formele goedkeuring waarin onder meer de uittreding van de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen uit de projectvereniging werd bevestigd.

Goedkeuring met 27/27 stemmen

  1. Principiële goedkeuring voor plaatsing van een ANPR-camera in de Nieuwe Dijkstraat als onderdeel van het ANPR-cameranetwerk van de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo

De provincie Limburg plaatst een ANPR-cameranetwerk in alle gemeenten. Een van de camera’s  van de politiezone Beringen staat echter op het grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant. De locatie is erg gunstig en daarom opteren de overheden om die camera te laten staan. Het stadsbestuur van Diest moet dat formeel bevestigen.

Goedkeuring met 27/27 stemmen

  1. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint Sulpitius

Raadslid Marc Florquin merkt op dat de tussenkomst voor sommige kerkfabrieken wel zeer hoog oploopt. Het raadslid noemt expliciet Sint-Sulpitius en Sint-Engelbertus in Deurne.

De kerkfabriek van Molenstede vraagt geen tussenkomst en blijkt over veel eigen middelen te beschikken. Ze kopen zelfs drie appartementen aan.

Raadslid Florquin stelt voor om alle kerkfabrieken te clusteren in een enkele kerkfabriek. Op die manier kunnen alle eigen middelen worden samengevoegd. Het raadslid erkent echter zelf dat dit geen bevoegdheid van de stad is en dat zijn tussenkomst enkel toekomstgericht is.

Raadslid Renaat Rijnders (N-VA) beklemtoont dat het voorstel van Florquin geen bevoegdheid van het gemeentebestuur is. Hij voegt nog toe dat de kerkfabriek zich wettelijk niet mag verarmen.

Alle kennisnames (agendapunten 4 tot en met 12) werden met 27/27 stemmen goedgekeurd.

  1. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek Heilige Familie
  2. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint-Jozef
  3. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek SintHubertus
  4. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint-Trudo
  5. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek SintEngelbertus
  6. Goedkeuring van het budget 2019 van de kerkfabriek Heilig Kind Jezus
  7. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek Sint-Jan Berchmans
  8. Kennisname van het budget 2019 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw
  1. Goedkeuring van de onderhandse verkoop aan Ginco Properties nv van een perceel grond langsheen de Michel Theysstraat

Raadslid Rob Colin (sp.a) legt uit dat hij zal tegenstemmen. Hij wil daarmee aanklagen dat de verkoop van eigendommen van de stad of het OCMW altijd aan een privépartner toekomt. Diest Uitbreiding is echter ook geïnteresseerd. Colin wijst erop dat meer dan 1000 gezinnen in Diest wachten op een sociale woning. Dit perceel was uitstekend geschikt voor de bouw van sociale woningen in het centrum.

Raadslid Florquin sluit zich aan bij de stelling van zijn collega Colin. Hij wijst er ook op dat door het project, meer dan dertig parkeerplaatsen zullen verdwijnen. Florquin sneert naar Open Diest die de slogans “Iedereen mee” en “Open communicatie” hebben gebruikt in hun kiescampagne. In dat kader vraagt Florquin zich af of de handelaars van de Koning Albertstraat gevraagd zijn naar hun mening over het verdwijnen van de parkeerplaatsen. Hij stelt voor om het agendapunt te verdagen tot die bevraging gebeurd is. Florquin vraagt over dit punt een hoofdelijke stemming.

Raadslid Lydia Mertens (N-VA) vraagt zich af of de huidige doorgang naar de Koning Albertstraat behouden blijft op de site. Ze heeft ook bedenkingen bij de verkoopprijs.

Schepen van Middenstand Erwin Jennes bevestigt in zijn antwoord dat er geen consultatie van de handelaars is gebeurd.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Stals verduidelijkt dat het project ook een oplossing biedt voor de geklasseerde maar zeer bouwvallige panden The Lord en het Cellenbroedersklooster. Stals legt uit dat het perceel geschat is maar de biedprijs van Ginco Projects is hoger dan die schatting. Hij laat navragen of de doorgang naar de Koning Albertstraat behouden blijft.

De hoofdelijke stemming om het  agendapunt uit te stellen tot er een consultatie van de handelaars geweest is, breekt voor de eerste keer de meerderheid maar bevestigt (in haar huidige stemmenverhouding) de nieuwe meerderheid. De raadsleden van sp.a, NV-A, Vlaams Belang en onafhankelijk raadslid Rudi Putseys stemmen voor het uitstel. DDS en Open Diest stemmen tegen het uitstel. De huidige meerderheid is daarmee gebroken.

  1. Goedkeuring van de ontwerpakte betreffende de onderhandse verkoop van Domus Flandria Molenstede aan Diest Uitbreiding

Het patrimonium van Domus Flandria Molenstede wordt verkocht aan Diest Uitbreiding. Dat levert 282.000 euro op voor de stad.

Goedkeuring met 27/27 stemmen

  1. Goedkeuring van de budgetwijziging nr. 1 2018 van de stad Diest

De opvallendste post is de terugvordering door de stad van een kortlopende renteloze lening van 663.000 euro aan het OCMW. De lening is niet meer nodig, onder meer door de opbrengst van de verkoop genoemd in agendapunt 14.

De autofinancieringsmarge, die aangeeft dat de stad voldoende eigen middelen heeft om haar uitstaande verplichtingen te voldoen, stijgt licht.

Goedkeuring met 19 voor en 8 onthoudingen

  1. Goedkeuring wijziging leningsovereenkomst transactiekredieten investeringsportefeuille 2017 AGB Cultuurcentrum Diest

Geen bespreking. Goedkeuring met 26 voor en  1 onthouding

  1. Goedkeuring leningsovereenkomst transactiekredieten investeringsportefeuille 2018 AGB Cultuurcentrum Diest

Geen bespreking. Goedkeuring met 26 voor en 1 onthouding

  1. Goedkeuring van de budgetwijziging 2018 van het Autonoom Gemeentebedrijf Cultuurcentrum Diest

Geen bespreking. Goedkeuring met 26 voor en 1 onthouding

  1. Goedkeuring wijziging prijssubsidiereglement 2018 AGB Cultuurcentrum Diest

Geen bespreking. Goedkeuring met 26 voor en 1 onthouding

  1. Goedkeuring van het retributiereglement veranderen voornaam

De verandering van een voornaam was federale bevoegdheid maar wordt nu gemeentelijke materie. Het bestuur stelt voor om die verandering de eerste keer gratis toe te laten. Vanaf de tweede verandering wordt dat 490 euro (dat is de prijs die momenteel federaal wordt aangerekend, ook voor de eerste aanpassing.)

Goedkeuring met 26 voor en 1 onthouding

  1. Goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net op 28 november 2018 en de agenda van de daarop aansluitende bijzondere algemene vergadering (met inbegrip van de statutenwijziging) en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de stad

Het aantal mandaten in Limburg.net wordt verminderd naar 15. Vertegenwoordiger is Monique Dedobbeleer, vervanger is Irene Gijbels.

Goedkeuring met 26 voor en 1 onthouding

  1. Goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van PBE op 23 november 2018 en vaststelling van het mandaat van vertegenwoordiger van de stad

Vertegenwoordiger is Rudi Putseys.

Goedkeuring met 24 voor, 2 onthouding en 1 tegen

  1. Goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering, van de dienstverlenende vereniging CIPAL (met inbegrip van de statutenwijzing), op 14 december 2018 en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiging van de stad

Vertegenwoordiger is Monique Dedobbeleer

Goedkeuring met 26 voor en 1 onthouding

  1. Goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek van 14 december 2018 en vaststelling van het mandaat van vertegenwoordiger van de stad

Vertegenwoordiger is Koen Hensen, vervanger is Marc  Florquin

Goedkeuring met 26 voor en 1 onthouding

  1. Kennisname verslagen adviesraden september 2018

Goedkeuring 27/27

  1. Goedkeuring van het proces-verbaal van de gemeenteraad van 24 september 2018

Goedkeuring 27/27

Mondelinge vragen

Museumpas

Raadslid Bosmans stelde vorige zitting een vraag over de museumpas. De kwestie wordt doorgeschoven naar de nieuwe conservator.

Bakfiets op parkeerplaats

Raadslid Geert Nijs stelde vorige zitting de vraag of een bakfiets op een parkeerplaats voor auto’s mag staan.

Burgemeester Laurys verklaart dat de wegcode niet duidelijk is. Navraag bij de politie leert dat zij een bakfiets als rijwiel klasseren. Die mogen niet op de parkeerplaatsen staan.

Nieuwe mondelinge vragen

  1. Raadslid Rudi Putseys klaagt opnieuw aan dat de bladopvangbak in de Fabiolalaan nog steeds een dumpplaats voor sluikafval is. Het bestuurbeloofde volgens hem dat de bak begin oktober zou weg zijn. Putseys vraagt een update van de situatie.
  2. Raadslid Rudi Putseys vraagt of de “antiparkeerplaatjes” in de Bevrijdingsstraat kunnen verwijderd worden. Die zijn volgens hem geplaatst op vraag van 1 persoon
  3. Raadslid Rudi Putseys wil weten wanneer er een buitenbaan voor petanque wordt aangelegd.
  4. Raadslid Rudi Putseys verwijst naar de situatie van de concessie van de cafetaria in het zwembad. Naar aanleiding daarvan vraagt hij of de concessie van de- cafetaria in het Molenhuis kan herbekeken worden.

Geef een reactie