Brandweerkazerne wordt niet overgedragen aan de zone

De brandweerkazerne van Scherpenheuvel blijft eigendom van de stad en wordt dus niet overgedragen aan de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost. Dat blijkt uit het antwoord van burgemeester Manu Claes (CD&V) op een mondelinge vraag van raadslid Peter Cras (sp.a).

Bij de inkanteling van de lokale brandweerkorpsen in de overkoepelende hulpverleningszone ging men er van uit dat het materiaal en de gebouwen ook zouden overgedragen worden aan de zone. In Scherpenheuvel-Zichem is de brandweerkazerne eigendom van de stad. De garage, de kleedkamers en de vergaderzaal worden enkel gebruikt door de brandweerdiensten. De grote zaal kan uitgerust worden als verzamelplaats voor het crisiscomité. Die zaal wordt echter ook door de verenigingen van de stad gebruikt.

Volgens burgemeester Claes komt die overdracht er dus niet. Het stadsbestuur zal een gebruikersovereenkomst sluiten met de hulpverleningszone voor het gedeelte van het gebouw dat enkel door hen gebruikt wordt. Dat impliceert dat de verenigingen de grote zaal van de kazerne kunnen blijven gebruiken zoals dat momenteel het geval is.

Het stadsbestuur blijft door deze constructie verantwoordelijk voor het structureel onderhoud en de herstelling van het gebouw.

Claes verwacht dat de gebruikersovereenkomst in de loop van de volgende maanden rond geraakt. In Diest komt er een vergelijkbare oplossing maar daar zijn de gesprekken over de modaliteiten nog aan de gang.

One comment

  • Voor een goed begrip: de gebruiksovereenkomst slaat op de hele kazerne, niet alleen op het gemeenschappelijk te gebruiken gedeelte ( zaal en toiletten) door stad en brandweer. Voor de rest is het correct weergeven.

Geef een reactie