Openingsfeest kleuterschool Keiberg

De totaal vernieuwde kleuterschool van Keiberg werd vorige vrijdag officieel geopend. Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem opteerde ervoor de werken aan het bijna energie neutrale (BEN) gebouw in eigen beheer uit te voeren.

Werken uitgevoerd in eigen beheer

De kleuters van Keiberg startten op 3 september hun schooljaar in een gloednieuw schoolgebouw. De vorige twee jaren moesten zij lessen volgen in containerklassen omdat het aftandse gebouw een volledige remake kreeg. Die verbouwingen gebeurden door de technische uitvoeringsdienst van de stad en dat mag best wel een sterk staaltje van vakmanschap genoemd worden.

Bijna Energie Neutraal

Het oude schoolgebouw werd volledig gestript.  De constructie werd van dak tot vloer uitgebroken. De volledige school werd heringericht en voldoet zo aan de nieuwste milieunormen. Er is een regenwateropvang met recuperatie van 40.000 liter. Voor de verwarming werd gekozen om te verwarmen met warmtepomp en fotovoltaïsche panelen op het dak zorgen voor de stroomvoorziening. In ramen en deuren zit superisolerend glas. Al deze investeringen en werken, gecombineerd met een goede isolatie, zorgen ervoor dat het gebouw bijna energie neutraal (BEN) is.

De kostprijs van de werken bedraagt 692.000 euro. Dit ligt een stuk boven de oorspronkelijke raming van 550.000 euro, maar blijft, werkuren inbegrepen, ruim onder de prijs van een openbare aanbesteding. Volgens burgemeester Manu Claes (CD&V) is die meerkost te verklaren door de energiezuinige maatregelen.

Officiële opening

Daan Langie uit de eerste kleuterklas mocht vorige vrijdag, samen met een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur, het gebouw officieel openen.

“Een totaalproject als dit gaf onze mensen de kans om hun vakkundigheid te tonen. Ontwerpers, metsers, elektriciens, schilders,  groenarbeiders, allemaal droegen ze hun steentje bij. We zijn dan ook bijzonder trots op het eindresultaat!”.

Schepen van Openbare werken Marleen Van Meeuwen (CD&V)

“Met de inrichting wilden we de creativiteit en het samenspel bij de kinderen stimuleren. Alle klassen zijn dan ook voorzien van leuke speel- en werkhoekjes, waarin iedereen zijn gading kan vinden. De grote mezzanines in de tweede en derde kleuterklas zorgen voor nog meer speelruimte in de al bijzonder ruime lokalen. Er werden ook aparte lokalen voorzien voor de instappers en de eerste kleuterklas, zodat ze kunnen gesplitst worden wanneer de groep te groot wordt. Zo kunnen de kleinere kinderen in een rustigere omgeving hun eerste stappen in het onderwijs zetten.”

Schepen van Onderwijs Tony Vancauwenbergh (Open VLD)

Geef een reactie